background branding

Heb je recht op financiële compensatie bij omleiding naar andere luchthaven? Zo zit het

18062021 schiphol.jpeg

Je gaat op reis, maar tijdens je terugvlucht wordt het vliegtuig omgeleid naar een andere luchthaven. Vervelend! Maar betekent dit dat je recht hebt op financiële compensatie?

Uitspraak Europees Hof

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: 'Je hebt niet altijd recht op compensatie bij aankomst op een andere luchthaven', meldt het Europees Consumenten Centrum (ECC). In een recente uitspraak oordeelde het Europees Hof namelijk dat een omleiding naar een andere luchthaven in dezelfde stad of regio dan waarvoor je oorspronkelijk hebt geboekt, geen recht geeft op een financiële compensatie op grond van Verordening 261/2004. De luchtvaartmaatschappij moet wél uit eigen beweging vervoer aanbieden tussen de luchthavens.'

Niet gelijk aan geannuleerde vlucht

In de zaak werd aangehaald dat de landing van een vlucht op een andere luchthaven, die zich in dezelfde stad of regio bevindt als de luchthaven waarvoor is geboekt, niet gelijk kan worden gesteld met een geannuleerde vlucht. 'De passagier heeft geen recht op compensatie vanwege annulering.'

Wanneer heb je dan wel recht op compensatie?

Je hebt alleen recht op compensatie als je 'met een vertraging van drie uur of meer de luchthaven bereikt waarvoor oorspronkelijk is geboekt, tenzij er sprake is van overmacht', meldt het ECC.

Luchtvaartmaatschappij móét kosten van vervoer vergoeden

De luchtvaartmaatschappij moet bij een omleiding wél de kosten vergoeden van het vervoer naar de luchthaven. Dit dient uit eigen beweging gerealiseerd te worden. Het bedrijf kan in overeenstemming met jou ook de kosten naar een andere bestemming in de buurt vergoeden.

'Als de luchtvaartmaatschappij deze verplichting niet nakomt, heb je recht op recht op terugbetaling van de bedragen die, gelet op de specifieke omstandigheden van het geval, noodzakelijk, passend en redelijk blijken ter compensatie van het niet nakomen van deze verplichting', aldus het ECC.

Bron: ECC