Gedupeerde klanten D-Reizen kunnen nog steeds geld terugvorderen bij luchtvaartmaatschappij

dreizen-10062021.jpg

'D-reizen heeft in mijn ogen gewoon van mij gestolen', zegt Carla Thompson. Zij heeft in januari 2020 vliegtickets voor haar gezin gekocht bij D-Reizen. De vliegtuigmaatschappij Garuda zegt dit geld allang terug te hebben betaald aan D-Reizen. 

'D-reizen heeft dat geld vervolgens niet aan mij overgemaakt, maar heeft het geld gebruikt om er huur en salarissen mee te betalen. Ook na herhaaldelijke verzoeken heb ik mijn geld niet teruggekregen.' Het gaat om zes tickets naar Indonesië voor haar gezin. Een kleine negenduizend euro. Door de coronapandemie kon deze reis niet plaatsvinden.

Carla kan geen beroep doen op het SGR-fonds. Daar kun je alleen terecht als je een pakketreis, dus een volledige vakantie, hebt geboekt. Zij is niet de enige die naar haar geld kan fluiten, sinds D-reizen het afgelopen voorjaar faillissement heeft aangevraagd.

Facebookpagina gestart voor gedupeerden

Hans van Rooijen heeft een facebookpagina gestart 'claim refund losse vliegtickets D-reizen'. Hij heeft van zijn vliegtuigmaatschappij wel inmiddels zijn geld teruggekregen, maar vindt het 'oneerlijk dat andere mensen nog tussen wal en schip vallen'. 

Recht op teruggaaf

In de Radar tv-uitzending van januari van dit jaar zei Babs van der Staak van de Consumentenbond dat mensen die vliegtickets hebben geboekt bij een tussenpersoon, zoals D-Reizen, rechtstreeks hun geld kunnen vorderen bij de vliegtuigmaatschappij. 'Blijkbaar zijn er dus vliegtuigmaatschappijen die zich niet aan deze plicht houden', zegt Carla Thompson.

Anne de Vries-Stotijn, onderzoeker in het recht rondom tussenpersonen: 'Als een vliegtuigmaatschappij weigert de klant de betaalde kosten te vergoeden voor de door de COVID-pandemie geannuleerde reis, dan houdt deze maatschappij zich niet aan haar plichten uit het Europese recht.'

Bij de annulering van een vlucht van of naar de Europese Unie heeft de klant recht op restitutie. Dit geldt ook als de maatschappij buiten Europa zetelt.

Rechtsbijstandsverzekering zou meer kunnen doen

Carla Thompson heeft haar rechtsbijstandsverzekering, ARAG, ingeschakeld om het geld terug te vorderen bij de vliegtuigmaatschappij. 'Maar Garuda weigert nogmaals te betalen.'

Anne de Vries zegt hierover: 'Een rechtsbijstandsverzekering zou met dit antwoord ook geen genoegen moeten nemen. Dit alles zou slechts anders zijn als D-reizen gemachtigd is om namens de passagier de betaling in ontvangst te nemen. Lees daar dus wel even goed de algemene voorwaarden van D-reizen op na.'

Carla Thompson weet zeker dat zij D-Reizen hiervoor niet specifiek heeft gemachtigd. 'Ik heb nergens hiervoor een handtekening gezet. D-reizen heeft aangeboden de refund van de tickets bij Garuda aan te vragen. Natuurlijk zouden zij dat geld dan van Garuda krijgen en ik ging er vanuit dat D-reizen dat geld dan meteen weer aan mij zou overmaken.'

Ze heeft in goed vertrouwen de medewerkster van D-Reizen geloofd, dat als door COVID de reis niet door kon gaan, ze gewoon haar geld terug zou krijgen. 'Je gaat er toch niet van uit dat je opgelicht gaat worden. Tenminste ik niet', voegt ze er met een glimlach aan toe.

Wil je meer juridische achtergrond hierover? Lees dan hier de toevoeging van Anne de Vries.