background branding

Helft zwangere vrouwen geïnteresseerd in NIP-test

zwanger66_780.jpg

Vrije verkrijgbaarheid van de NIP-test zal ertoe leiden dat meer vrouwen hun ongeboren baby laten screenen. Dat verwachten onderzoekers van het UMC Utrecht en het VUmc volgens de Volkskrant.

De Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) is een 99 procent betrouwbare test waarmee ongeboren baby’s worden gescreend op het downsyndroom, via het bloed van de moeder.

Betrouwbaarder

Het aantal Nederlandse vrouwen dat voor downscreening kiest, is volgens de onderzoekers al jaren opvallend laag, namelijk 27 procent. In ieder geval de helft van de zwangere vrouwen heeft interesse in de NIPT, blijkt uit onderzoek van het VUmc. Uit onderzoek van het UMC Utrecht naar prenatale screening blijkt dat deze test betrouwbaarder is dan huidige screenings.

Beschikbaar voor iedereen

Minister Edith Schippers liet in maart van dit jaar weten dat ze de nieuwe test wil invoeren voor iedereen. Momenteel is de test alleen beschikbaar voor vrouwen in de hoog-risicogroep.

In andere Europese landen is de NIPT wel vrij verkrijgbaar. Duizenden Nederlandse vrouwen die hier momenteel niet in aanmerking komen, reizen daarom af naar België of Duitsland.

Bron: de Volkskrant