background branding

'Bloedtest NIPT voor alle zwangere vrouwen'

nipt-test_780_.jpg

Alle zwangere vrouwen moeten de mogelijkheid krijgen een NIPT te ondergaan, waarmee ze te weten kunnen komen of hun foetus een ernstige afwijking heeft. Dat adviseert de Gezondheidsraad woensdag aan minister Edith Schippers van VWS.

In 2014 is een proef met NIPT begonnen. Met deze betrouwbare bloedtest kan worden vastgesteld of een foetus een chromosoomafwijking heeft (syndroom van Down, Edwards of Patau). De test kwam alleen beschikbaar voor vrouwen met een verhoogd risico op een foetus met een dergelijke afwijking. Die vrouwen hadden al de combinatietest gedaan. Hiermee wordt vroeg in de zwangerschap onderzocht of er een verhoogde kans op een downsyndroom voor het kind is.

Voordelen NIPT

'Inmiddels is er meer onderzoek gedaan naar NIPT. Daaruit blijkt dat de test ook goed werkt bij vrouwen met een gemiddeld risico', aldus de Gezondheidsraad. 'Een voordeel van NIPT is dat deze nauwkeuriger dan de combinatietest voorspelt of een foetus een afwijking heeft. Daardoor is er minder vaak een vruchtwaterpunctie of vlokkentest nodig, testen waarbij een klein maar niet te verwaarlozen risico op een miskraam bestaat.'

Eerder pleitten meerdere partijen in de Tweede Kamer voor het voor iedereen beschikbaar maken van NIPT in het basispakket. Schippers maakte toen duidelijk dat ze niet te hard van stapel wilde lopen en het advies van de Gezondheidsraad zou afwachten.

Bron: ANP