background branding

Ziekenhuizen verwachten grote vraag naar NIP-test

runopniptestaah780.jpg

De ziekenhuizen die vanaf 1 april een NIP-test mogen aanbieden aan álle zwangeren, maken zich op voor een stormloop. Ze verwachten dat de helft van de vrouwen zich zal laten screenen op ernstige afwijkingen, zoals het syndroom van Down.

Dat schrijft het AD. De drie academische centra die de NIP-test aanbieden denken vanaf maandag ruim 30 keer zoveel bloedmonsters te moeten testen op ernstige afwijkingen.

Bovendien zullen meer vrouwen die nu niet kiezen voor een prenatale test wel kiezen voor de NIP-test,  vanwege de betere betrouwbaarheid. Dit verwachten de ziekenhuizen op basis van een eerdere peiling onder vrouwen. Daarin zei de helft de NIP-test te overwegen.

Downsyndroom

NIP is een dna-test in bloed, die 96 van de 100 kinderen met Downsyndroom ontdekt. De test wordt sinds 2014 op basis van proef aangeboden aan zwangeren die uit de combinatietest - een nekplooimeting op echo en bloedtest - een verhoogde kans terugkrijgen. Omdat de resultaten van de studie goed zijn, mag de test nu aan álle vrouwen worden aangeboden.

Bron: ANP MediaWatch / AD