background branding

NIP-test voor iedere zwangere vrouw

niptestgoedallevrouwen780.jpg

Iedere zwangere vrouw kan er vanaf volgende maand voor kiezen de zogeheten NIP-test te doen. De Niet Invasieve Prenatale Test (NIP-test) waarmee kan worden vastgesteld of een ongeboren kind het syndroom van Down of een andere aangeboren aandoening heeft, wordt gedeeltelijk vergoed.

De eigen bijdrage bedraagt 175 euro. Vrouwen in verwachting moeten momenteel eerst, voor eigen rekening, een combinatietest doen. Alleen als daaruit blijkt dat ze een verhoogd risico hebben om een kind ter wereld te brengen met een aangeboren aandoening kunnen ze kiezen voor de NIP-test.

Test presteert beter

Volgens deskundigen presteert deze test, waarbij DNA van het ongeboren kind uit het bloed van de zwangere wordt onderzocht, beter dan de huidige combinatietest. De NIP-test kan in de toekomst mogelijk ook gebruikt worden om andere erfelijke aandoeningen op te sporen.

GENDIA

De test zorgde vorig jaar voor ophef omdat het Belgische GENDIA, het bedrijf achter het zwangerschapsonderzoek, de privacy van Nederlandse vrouwen geschonden zou hebben. GENDIA benaderde vrouwen die de test op geboorteafwijkingen ondergingen later opnieuw met een nieuw preventief kankeronderzoek. Dat was volgens sommige privacyexperts niet in de haak.

Bron: ANP