Helpt een sjaal écht tegen verkoudheid?

Verkouden Sjaal

De herfst en winter liggen in het verschiet en dat betekent meer regen en frisse wind. In deze gure tijd schenken we aandacht aan verkoudheid, want opeens lijkt iedereen te snotteren. Daarom klinkt het als je naar buiten gaat al snel het advies: ‘pak je wel goed in hoor, je vat kou!’ Maar heeft een sjaal daar wel iets mee te maken? Word je verkouden van de kou op je blote keel, of door je natte haren?

Om tot de bodem van de verkoudheid te komen, sprak Radar met huisarts Jojanneke Kant.

Zo word je verkouden

Je hoort mensen vaak zeggen dat je op moet passen om een koutje te vatten als je zonder sjaal naar buiten gaat. Maar verkouden word je niet van koud weer, tocht of door met nat haar buiten te zijn. Verkouden word je van het verkoudheidsvirus, ook wel het rhinovirus genoemd.

“Zonder dat virus kun je geen klachten krijgen. Van een koude plek of koude lucht op zich kun je niet ziek worden. Dat je sneller ziek wordt van virussen als je op de kou zit, blijkt ook erg mee te vallen,” aldus huisarts Jojanneke Kant.

Het verkoudheidsvirus kun je oplopen door in contact te komen met iemand die het al heeft. Of via hand-op-handcontact, hoesten of niezen, of via indirect contact met besmette oppervlakken. 

Waarom wordt men verkouden bij koud weer?

Toch lijken mensen meer te snotteren in de koude maanden van het jaar. Jojanneke Kant legt uit waardoor dat komt: “Virussen houden van koude, droge lucht. In warmte of in vochtigheid overleven ze minder goed. Vandaar dat de virussen actiever zijn in de wintermaanden en dat dus juist het moment is dat je ziek kunt worden.”

Bij winterweer ben je dus vatbaarder voor virussen. Als de temperatuur tot rond het vriespunt zakt, drogen je slijmvliezen in je neus en keel sneller uit. De doorbloeding is dan slechter, waardoor de afweer tegen een virus minder werkt. 

“Bovendien zitten we in de wintermaanden veel meer binnen, en dus dichter op elkaar. Omdat het virus wordt overgedragen van mens op mens, loop je het dan sneller op.”

Waarom zijn sommige mensen vaker verkouden dan anderen?

Sommige mensen hebben een groot deel van het jaar last van verkoudheid. Waar komt dat door? De huisarts legt uit dat het met weerstand te maken heeft:

“Bij sommige mensen is de natuurlijke weerstand lager door ziektes die zij hebben, of medicijnen die ze gebruiken. Zo zijn mensen met diabetes of mensen die chemotherapie krijgen bijvoorbeeld bevattelijker.”

Bij kleine kinderen is het afweersysteem nog aan het opbouwen, waardoor ze ook vatbaarder zijn. Ook nemen kinderen het nauw met hygiëne en komen ze veel fysiek met elkaar in contact.

Lees meer over hoe je immuunsysteem leert:

Wat kun je doen om verkoudheid te voorkomen?

“Goed voor jezelf zorgen, dus goed slapen, gezond eten en dagelijks bewegen. Daarnaast is handen wassen en goede hygiëne belangrijk in het tegengaan van verspreiding van de virussen. En als je afspreekt met mensen, doe dat dan lekker in de buitenlucht,” klinkt het advies van huisarts Jojanneke Kant.

In de koude maanden even de vuilnisbak aan de weg zetten of zonder jas op de fiets stappen kan dus best. Voor verkoudheid kun je andere voorzorgsmaatregelen nemen.

Al kan het natuurlijk nooit kwaad om je lekker in te pakken tegen het gure weer. 

Meer over