Hierom moet je je planten geen water geven als ze vol in de zon staan

110822_plantenwatersite.jpg

Deze warme dagen zorgen ervoor dat jouw planten er niet zo fris bij staan als gewoonlijk. Hoogste tijd dus om ze veel water te geven, denk jij als je ‘s middags in de zon naar je planten ligt te kijken. Maar ho, hier kun je beter even mee wachten tot de volgende ochtend. 

Het zit namelijk zo: wanneer je je planten water geeft op het moment dat ze volop in de zon staan, zal het grootste deel van het water al verdampen voordat het de wortels bereikt. Beetje zonde dus om dit kostbare water nu te verbruiken. En dit is niet de enige reden waarom je beter een ander moment kunt kiezen: 

Plantenziekte op warme dagen

De kans op de plantenziekte meeldauw is namelijk ook een stuk groter op warme dagen en ontwikkelt zich in een vochtige omgeving. Meeldauw is te herkennen aan een poederachtig laagje, vaak wit of grijs van kleur en is een schimmelsoort die vaak voorkomt als je tuiniert op een lichte of droge grond. Door het warme weer kan de ziekte zich bovendien enorm snel verspreiden.

Planten verbranden door water op de bladeren

Een andere reden om je planten niet midden op de dag water te geven, is omdat de mogelijkheid bestaat dat de bladeren van je planten kunnen verbranden als er veel water op blijft liggen. Hoewel de bladeren niet meteen in brand zullen vliegen wanneer er een beetje water op ligt, is het toch van belang om hier rekening mee te houden om je planten zo lang mogelijk in leven te houden. 

Geef je planten geen water na zonsondergang

Oké denk je nu, dan wacht ik even tot de zon onder is en geef ik mijn planten dan water. Maar ook dit is niet het beste moment. Je planten missen in de avond en de nacht namelijk de warmte van de zon, die ze wel krijgen nadat de zon is opgekomen. Geef je ze dus ‘s avonds water, dan is de kans groot dat ze nog lang vochtig blijven, waardoor de planten uiteindelijk schimmels kunnen vormen en kunnen gaan rotten. Het beste moment om je planten water te geven, is nog voor de vol in de zon staan en het liefst voor zonsopkomst!