Hoe houd ik mijn witte schoenen wit?

witteschoenen-schoon-11102019.jpg

Heb je net nieuwe witte schoenen aangeschaft, dan houd je die het liefst zo lang mogelijk stralend wit. Maar hoe zorg je ervoor dat je witte schoenen niet vies worden? En mocht dit niet gelukt zijn, hoe maak je je inmiddels grijsgele schoenen weer mooi wit? Radar vroeg het aan zijn lezers en aan huishoudexpert Zamarra Kok.

De tips van Radarlezers lopen uiteen: van schrobben met tandpasta tot spoelen in de wasmachine en van insmeren met ossengalzeep tot weken in sodabadjes. Maar wat werkt echt om het langst van je witte schoenen te kunnen genieten?

Voorkom dat je schoenen vies worden

De beste manier om je witte schoenen zo lang mogelijk wit te houden, is door ze niet vies te laten worden. Logisch, maar hoe doe je dit? Volgens Zamarra heb je maar twee items nodig: een vuilafstotende spray en een goede microvezeldoek.

'Het maakt niet uit van welk materiaal je schoen gemaakt is; een vuilafstotende spray is essentieel om je schoenen mooi wit te houden', aldus Zamarra. Spuit je schoenen goed in voordat je ze gaat dragen en het grootse gevaar zal worden geweerd. 

Een busje spray kost je zo’n 10 à 15 euro en is bij elke willekeurige schoenwinkel te koop. Het is ten zeerste aan te raden je schoenen buiten in te spuiten: de dampen kunnen nogal op je luchtwegen slaan.

Witheid onderhouden

Met één keer inspuiten ben je nog niet verzekerd van een toekomst met stralend witte schoenen. Het belangrijkste moet nog komen: onderhoud.  

'Veel mensen laten hun schoenen zo vies worden dat de schade niet meer te herstellen is. Wat je eigenlijk moet doen is voorkomen dat het vuil opbouwt. Vaak (ongeveer eens in de 2 weken) inspuiten en iedere keer nadat je ze hebt gedragen afvegen met een microvezeldoek', stelt Zamarra.

Toch kan het je altijd gebeuren dat je je witte schoenen een tijdje wat minder aandacht hebt gegeven, waardoor er echt herstelwerk nodig is.

Kom gelijk in actie

Ga niet zitten treuren, maar handel zo snel mogelijk om te voorkomen dat het vuil in de schoenen trekt en de schade alleen maar erger wordt. Zamarra gebruikt in ieder geval altijd eerst de microvezeldoek. 'Met water en een microvezeldoek kom je heel ver, je poetst het meeste vuil zo weg'. Het verschilt dan per materiaal wat je verder nog kan doen om de witheid te herstellen.

(Kunst)leer

Bij bevuild wit leer grijpt Zamarra wederom eerst naar haar microvezeldoek. Als het leer echt beschadigd is en er een 'kalig' plekje blijft, is er nog geen nood aan de man. 'Je zal opnieuw kleur aan moeten brengen. Dan moet je langs de schoenmaker om schoensmeer of leerverf te halen.'

Zamarra waarschuwt bij het schoonmaken van leren schoenen voor schurende producten, zoals tandpasta en schuursponzen. Doe je leren schoenen ook absoluut nooit in de wasmachine. Zolen, logo’s en decoraties kunnen loslaten en de vorm van de schoen kan veranderen.

Stoffen schoenen

Sneakers zoals van Converse of Vans kan je volgens Zamarra wel in de wasmachine doen. Doe je schoenen zonder veters in een waszak of kussensloop en gooi er ter bescherming van je wasmachine een paar handdoeken bij. Doe dit alleen niet te vaak, ook stoffen schoenen kunnen hun pasvorm verliezen.

Kunnen je stoffen schoenen niet in de was, of wil je gewoon het risico op beschadiging niet lopen? Dan kan je je schoenen inspuiten met zuurstofbleekmiddel, ook wel oxispray genoemd. 'Laat het middel na het inspuiten even intrekken en spoel je schoenen vervolgens af met water. Daarna moet je ze goed drogen, dit kan bijvoorbeeld met een föhn.' Zamarra waarschuwt nog: behandel altijd allebei je schoenen, om kleurverschil te voorkomen.

Suède

Voor suède kan je het beste een speciale suèdeborstel gebruiken. Zorg dat de schoenen droog zijn en ga met de borstel voorzichtig over de stof heen om het vuil eraf te vegen. 

Rubberzolen

De meeste zolen van sneakers zijn gemaakt van rubber, wat heel makkelijk schoon te maken is met een natte microvezeldoek. Voor de hardnekkige vlekken gebruikt Zamarra nagellakremover. 'Een beetje op je doek en je verwijdert de vlekken zo.'

Tandpasta

Veel Radarlezers gebruiken tandpasta. Werk dit? 'Tandpasta zou je inderdaad ook kunnen gebruiken voor de zolen, maar door het schurende effect zou het ook je schoen kunnen beschadigen. Ik vind het veiliger met mijn doek en nagellakremover.' 

Kortom: je kan het beste het gevaar voor zijn. En mocht het te laat zijn, grijp naar je microvezeldoek of de items die in dit artikel worden besproken. Gebruik jij een ander wondermiddel? Laat het ons weten!

Bron: Radar / Zamarra