background branding

Hoe kun je je Apple- of Android-apparaten op afstand vinden?

04082021 telefoons.jpg

Help! Je hebt net je broekzakken en tas gecheckt, maar nergens is je telefoon te vinden. Is ‘ie nu gestolen of heb je hem ergens laten liggen? Gelukkig kun je zowel met Apple als Android je telefoon online volgen, al moet je eerst wel weten hoe dit precies hoe dit werkt.

Ook is het handig om je telefoon zo in te stellen dat je telefoon ook daadwerkelijk gevolgd kan worden. Radar legt het je allemaal uit in dit artikel.

Apple

Met de Zoek mijn-app of via iCloud.com/find kun je je iPhone, iPad, iPod touch, Apple Watch, Mac, AirPods-product of ondersteunend Beats-product vinden. 

Zo schakel je ‘Zoek mijn’ in:

 1. Open je Instellingen.
 2. Tik op je naam en tik vervolgens op 'Zoek mijn'.
 3. Als je wilt dat je vrienden en familie je locatie kunnen zien, schakel je 'Deel mijn locatie' in. 
 4. Klik op 'Zoek mijn [apparaat]' en schakel vervolgens 'Zoek mijn [apparaat]' in.
 5. Schakel 'Zoek mijn-netwerk' in om je apparaat ook te kunnen zien als het offline is.
 6. Schakel 'Stuur laatste locatie' in om de locatie van uw apparaat naar Apple te laten sturen wanneer de batterij weinig lading heeft.

Wil je je locatie op voorhand delen met andere personen?

 1. Het van tevoren delen van je locatie met vrienden, kan er wellicht voor zorgen dat je sneller je telefoon kan terugvinden. Zo kan je bijvoorbeeld met je vakantiemaatje afspreken dat je elkaar instelt. Dit doe je als volgt:
 2. Open de Zoek mijn-app en selecteer het tabblad 'Personen'.
 3. Selecteer 'Deel mijn locatie' of 'Begin met delen van locatie'.
 4. Voer de naam of het telefoonnummer in van de persoon met wie u uw locatie wilt delen.
 5. Selecteer 'Verstuur'.
 6. Kies ervoor om gedurende één uur, tot het einde van de dag of voor altijd te delen.
 7. Selecteer 'OK'.

Vind je apparaat via de Zoek mijn-app

 1. Open de Zoek mijn-app.
 2. Kies het tabblad 'Apparaten' of 'Objecten'.
 3. Selecteer het apparaat of object om de locatie ervan op de kaart te zien. Als je lid bent van een 'Delen met gezin'-groep, kun je de apparaten in uw groep zien.
 4. Kies 'Route' om de locatie te openen in Kaarten.

Als er een grijze stip en ‘offline’ bij de naam van het apparaat staat, kan de locatie niet worden vastgesteld. De laatst bekende locatie van het apparaat wordt uiterlijk 24 uur lang weergegeven, meldt Apple. Selecteer 'Melding indien gevonden' om een e‑mail te ontvangen zodra het apparaat weer gelokaliseerd is.

Hulpmiddelen om je apparaat te vinden

 • Speel een geluid af via de Zoek mijn-app of via iCloud.com. Tik op 'Apparaten' en daarna op het apparaat waarop je een geluid wilt laten afspelen. Tik vervolgens op ‘Speel geluid af’. 
 • Een apparaat als verloren opgeven via de Zoek mijn-app of via iCloud.com. In de verloren modus hebben anderen geen toegang tot persoonlijke informatie en kan er een eigen bericht op het toegangsscherm worden ingesteld. Tik in de lijst 'Apparaten' op het apparaat dat je in de Verloren-modus wilt zetten of dat je wilt vergrendelen. Klik vervolgens op 'Verloren-modus' of 'Vergrendel'.

Toevoegingen iOS 15 aan Zoek mijn-app

Met de komst van iOS 15 (waarschijnlijk in september) zijn er 3 verbeteringen toegevoegd aan de Zoek mijn-app. Zo kun je een waarschuwing krijgen als je te ver verwijderd bent van je iPhone, MacBook, AirTag of een ander apparaat. Ook kunnen er apparaten worden gevonden die uitgeschakeld of gewist zijn. Dit is handig bij een gestolen iPhone of als een zoekgeraakte iPhone een bijna lege batterij heeft, meldt iCulture. Apple heeft nog geen uitleg gegeven hoe de functie precies werkt. 

Ook kan ‘Zoek mijn’ nu kwijtgeraakte apparaten zien nadat ze al zijn gewist. Dit werkt alleen als het activatieslot actief is en het toestel nog op jouw Apple ID staat geregistreerd.

Android

Om een Android-apparaat (Android-telefoon of -tablet of Wear OS-horloge) te vinden moet er eerst aan deze voorwaarden worden voldaan:

 1. Het apparaat moet zijn ingeschakeld. 
 2. Het apparaat moet zijn ingelogd op een Google-account.
 3. Het apparaat moet verbinding hebben via mobiele data of wifi.
 4. Het apparaat moet zichtbaar zijn op Google Play. Dit kan je controleren door play.google.com/settings te openen. 
 5. Kies daarna het apparaat onder Zichtbaarheid. Als je een apparaat verbergt op Google Play, wordt het apparaat niet in 'Vind mijn apparaat' weergegeven.
 6. De 'Locatie' moet zijn ingeschakeld. Dit kan via Instellingen > Locatie. Als je 'Locatie' niet ziet, ga je naar de supportsite van je telefoonfabrikant voor hulp.
 7. 'Vind mijn apparaat' moet zijn ingeschakeld. Dit controleer je bij Instellingen > Beveiliging > Vind mijn apparaat. Als 'Beveiliging' niet wordt weergegeven, klik je op Beveiliging en locatie of Google > Beveiliging. Schakel vervolgens ‘Vind mijn apparaat’ in. 

De telefoon op afstand zoeken, vergrendelen of wissen

 1. Log in met je Google-account op android.com/find. Klik vervolgens bovenaan het scherm op de kwijtgeraakte telefoon. 
 2. Er wordt een melding gestuurd naar de kwijtgeraakte telefoon.
 3. Op de kaart wordt zichtbaar waar de telefoon zich bevindt. De locatie kan mogelijk niet helemaal nauwkeurig zijn, meldt Google. Als de telefoon niet kan worden gevonden, wordt de laatst bekende locatie weergegeven (indien beschikbaar).
 4. Kies wat je wilt doen. Klik zo nodig eerst op Vergrendelen en wissen inschakelen.
 • Geluid afspelen: Hiermee gaat de telefoon vijf minuten op vol volume over, zelfs als de stille modus of trilmodus is ingesteld.
 • Apparaat beveiligen: Hiermee wordt de telefoon vergrendeld met je pincode, patroon of wachtwoord. Als je deze vergrendelingsopties niet had ingesteld, kan dit alsnog. Ook kan er een bericht of telefoonnummer aan het vergrendelingsscherm worden toegevoegd. 
 • Apparaat wissen: Hiermee worden alle gegevens op de telefoon definitief verwijderd (SD-kaarten worden mogelijk niet gewist). Nadat de gegevens zijn gewist, kan 'Vind mijn apparaat' niet meer worden gebruikt. Als je je telefoon terugvindt nadat deze is gewist, heb je het wachtwoord van je Google-account nodig om de telefoon weer te kunnen gebruiken. 

Bron: Apple, Google, iCulture, Tweakers