Hoe verleng je de levensduur van je kabels?

090921 Kabelbreuk.jpg

We hebben er allemaal wel eens last van: je pakt snel je oortjes voordat je de deur uitstapt en komt er vervolgens achter dat je nog maar vanuit een enkele kant geluid hoort. Of na lang ploeteren krijg je eindelijk je oplader op de juiste manier in je telefoon, zodat hij toch nog oplaadt. Maar ‘s morgens is je telefoon nog leeg, want het draadje is verschoven.  Hoe kun je dit soort situaties voorkomen?

Waarom je kabels steeds stukgaan, kan een veelvoud van redenen hebben. Zo kan er kabelbreuk ontstaan of kan de aansluiting stukgaan. Hieronder een aantal tips om je te helpen met het onderhouden van je kabels.

Kabels netjes onderhouden

De eerste tip ligt het meest voor de hand, maar is daarom ook belangrijk:  probeer je geliefde kabels zo weinig mogelijk op te rollen of in de knoop te laten liggen. Op deze manier voorkom je dat er intern een kabelbreukje of -scheurtje ontstaat. 

Een extra kabel aanschaffen voor je werkplek, naast eentje voor thuis, is nooit een overbodige luxe,  want dat helpt met het behouden van de levensduur van je accessoires. Het minder oprollen en opbergen van je kabels zorgt ervoor dat je kabels minder snel stukgaan. En als je één kabel wilt gebruiken voor thuis en werk, of om hem andere redenen veel gaat gebruiken,  probeer hem dan een beschermde opbergplek te geven zoals een tasje of etui.

Paperclips, penveertjes en kabelhoezen

Nog een handige tip om ervoor te zorgen dat je kabels minder snel breken: upgrade ze! Zo kun je het veertje van een kapotte pen of een paperclip om een kabel binden om ervoor te zorgen dat de aansluiting wat steviger wordt. Een stukje touw of isolatietape om de kabel binden werkt ook. Daarnaast heb je ook speciale kabelhoesjes om hetzelfde effect te bereiken. 

Een brug te ver

Soms is er weinig aan te doen en gaan je kabels alsnog stuk, ondanks al je voorzorg en ‘upgrades’. Mocht je echt gehecht zijn aan dat ene setje oordopjes of handig aangelegd zijn, dan kan je altijd nog proberen je kabels te herstellen door ze weer vast te solderen. Let op, dit vergt wel enige behendigheid. De kabeltjes zijn namelijk flinterdun. Als je dit niet aandurft, kan een expert in een elektronicazaak je verder helpen.

Kabelloos

Een erg simpele maar effectieve tip om ervoor te zorgen dat je kabels niet meer stuk gaan: ga kabelloos door het leven. Met een draadloos oplader of draadloze koptelefoon snij je jezelf al een heel stuk minder in de vingers als het gaat om kabel- of aansluitingsbreuken.

Bron: AD, Coolblue, WikiHow.