Hoe weet je of het energielabel van jouw huurwoning klopt?
Hoe duurzamer jouw woning, hoe meer huur de verhuurder kan vragen. Als huurder krijg je vaak alleen het energielabel van je woning te zien. Hoe weet je of dit klopt? En wat kun je doen als het label niet juist is?
Veel mensen twijfelen aan hun energielabel
Hoewel het energielabel van een woning vaak klopt, twijfelen veel mensen hieraan. Bij het opstellen van een energielabel wordt bijvoorbeeld geen rekening gehouden met tocht, terwijl je hier wel last van kunt hebben.
Twijfelen aan je energielabel is soms wel degelijk gegrond. Zo ook bij meerdere bewoners van een jaren zestig flat uit Amstelveen, die in februari 2023 hun verhaal deden in onze uitzending. Zij hadden volgens de woningbouwvereniging energielabel A, B of C, terwijl dit in werkelijkheid veel lager zou moeten zijn.
Zo controleer je jouw energielabel
Gelukkig kun je als huurder de gegevens over jouw energielabel controleren. Je kunt niet alleen het energielabel van je woning bekijken, je kunt ook inzien waar dit energielabel op gebaseerd is. Deze informatie kun je vinden op MijnOverheid onder het kopje ‘wonen’, bij de tegel ‘energielabel’.
In het rapport staan een aantal gegevens waarop het label gebaseerd is. Zo kun je er lezen of het dak, de muren en de vloer geïsoleerd zijn, welk glas er in de ramen zit en hoe jouw woning verwarmd wordt.
Wat kun je dan doen?
Twijfel je of dit energielabel wel klopt? Dan kun je het beste aankloppen bij de verhuurder. Als dat niets uithaalt, kun je de Huurcommissie inschakelen. Je moet dan wel goed kunnen onderbouwen waarom je twijfelt aan het energielabel.
Ook moet je huur dicht bij de maximale huur die je verhuurder mag vragen, liggen. De Huurcommissie oordeel namelijk alleen als het energielabel invloed heeft op de huur die je betaalt.
Huurverlaging als je energielabel niet klopt
Blijkt jouw woning een slechter energielabel te hebben dan in de gegevens staat? Dan kan je huur verlaagd worden. Hierover oordeelt de Huurcommissie.
Bron: Woonbond