'Hoogstens een derde beloofde aantal vaccins AstraZeneca'

210130 de jonge vaccin.jpg

Nederland verwacht in de tweede week van februari een eerste, kleine levering vaccins van AstraZeneca. Dat meldt zorgminister Hugo de Jonge. Het totale aantal doses dat dit kwartaal binnenkomt, ligt 'ergens tussen de miljoen en anderhalf miljoen'. Oorspronkelijk was gerekend op ruim 4,5 miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin.

De Brits-Zweedse farmaceut zegt met productieproblemen te kampen en daardoor veel minder te kunnen leveren, ook aan de andere EU-landen. 'Heel erg teleurstellend', zegt De Jonge. Eerder werd bekendgemaakt dat het aantal vaccins lager zou liggen dan was afgesproken, maar hoe sterk die levering zou tegenvallen wordt nu dus bekend. 

Goedgekeurd door EMA en EU

Intussen hebben het Europese geneesmiddelenbureau EMA en in navolging de Europese Commissie het vaccin wel goedgekeurd, en dat is 'eindelijk weer eens goed nieuws over vaccins', zet De Jonge. 'Belangrijk dat we weer een nieuw vaccin in het totale assortiment hebben. Groot probleem blijft natuurlijk met hoeveel het dan binnenkomt.' De Gezondheidsraad moet nu ook nog bepalen voor welke doelgroepen het vaccin van AstraZeneca het meest geschikt is. 

Vaccin Janssen: lagere effectiviteit

Over het deels in Nederland ontwikkelde vaccin van Janssen is De Jonge positief gestemd. De effectiviteit tegen het coronavirus blijkt met 66 procent veel lager dan bij de vaccins van bijvoorbeeld Pfizer en Moderna. 'Maar dat is op zich een prima score. Een gemiddeld griepvaccin haalt dat niet.'

Meer soorten vaccins op til

De Jonge verwacht dat Janssen snel toelating tot de Europese markt zal aanvragen. Maar het vaccin zal niet voor april beschikbaar zijn. Nederland verwacht er in het tweede kwartaal in totaal 3 miljoen doses van te ontvangen. Omdat voor dit vaccin maar één prik nodig is, kunnen daar ook 3 miljoen mensen mee worden ingeënt.

Rutte krijgt 'buikpijn' van dreigende vaccintekort

Premier Mark Rutte vreest dat er in Europa straks niet meer genoeg vaccins beschikbaar zijn. De grootste dreiging voor Nederland is volgens de demissionair premier niet de bekritiseerde strategie van het kabinet zelf, maar een dreigend Europees tekort. 'Daar heb ik echt buikpijn van', zei Rutte vrijdag na de ministerraad.

Ook Moderna levert beloofde aantal vaccins niet

'Je krijgt nu in sommige landen al dat ze zeggen: we stoppen nu met vaccineren, want het is op', zegt Rutte. Wel geeft hij ook toe dat Nederland 'te laat' is begonnen met prikken. Doordat het kabinet laat begon, voorzichtiger omging met de voorraad en de verspilling te ruim incalculeerde, bungelt Nederland nu onderaan de Europese priklijstjes. 'Dat voorraadbeheer is volgens mij nu op orde', zegt de premier.

Maakt Nederland inhaalbeweging?

Nu wordt slechts de helft van de vaccins bewaard voor de tweede prik. Als Pfizer/BioNTech 'stabiel levert' kan die 50 procent misschien ook nog omlaag. Daardoor verwacht het kabinet de komende twee weken een inhaalslag te maken. Maar ook als Nederland 'het been bijtrekt', zal slechts 2 procent van de bevolking zijn ingeënt. Rutte maakt zich juist grotere zorgen over de voorraad voor de overige 98 procent.

Coronaminister Hugo de Jonge zei ook al dat de aanvoer van vaccins de grootste dreiging vormt voor de prikplannen van het kabinet. De Jonge kreeg deze week weer flinke kritiek op het vaccinatiebeleid, maar Rutte ziet geen reden de prikverantwoordelijkheid weg te halen bij de zorgminister.

Update

AstraZeneca levert EU toch 9 miljoen vaccins meer

AstraZeneca levert de Europese Unie in februari en april niet 31 miljoen, maar 40 miljoen van de afgesproken 80 miljoen doses van zijn coronavaccin. De leveringen beginnen bovendien een week eerder dan gepland, zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. 

De EU en de vaccinfabrikant raakten verwikkeld in een hoogopgelopen ruzie over de leveringen sinds AstraZeneca aankondigde voorlopig veel minder te kunnen leveren dan afgesproken. De productie in een Belgische fabriek zou haperen. Volgens EU-bronnen valt het contract zelfs zo te lezen dat de EU op 120 miljoen doses mocht rekenen, en zou dus met 31 miljoen van de beloofde partij maar een kwart overblijven.

Wat betekent dat voor Nederland?

Nederland had zwaar ingezet op het vaccin van het Brits-Zweedse bedrijf en rekende in het eerste kwartaal op miljoenen doses. Nu moet Nederland genoegen nemen met iets meer dan 1,5 miljoen.

Bron: ANP