Huidolie populair, maar ook geschikt voor jouw huid?

huidolie.jpg

Er wordt online flink geadverteerd voor huidolie die je op je gezicht kunt smeren. De fabrikanten van deze vettige gezichtsverzorging beloven gouden bergen, maar wat als je van jezelf al een vette huid hebt? Zijn ze dan wel geschikt? Wij vragen het dermatoloog Anne Berthe Halk, specialist op het gebied van cosmetische dermatologie.

Huidolie: geschikt, of niet?

​​​​​Wie aan olie denkt, denkt aan een vette substantie. Als je dat op een al vette (of glimmende) huid smeert, wordt het alleen maar nog vetter, toch? Nou, niet per se, legt Halk uit. "Veel van de natuurlijke oliën zijn vrij licht en hebben het voordeel dat ze de vochtbalans van de huid gunstig kunnen beïnvloeden en overmatig talg kunnen oplossen. Vet kan immers vet opnemen."

Welke huidolie kies je?

Dat wil dus zeggen dat ook mensen met een vette of vetter lijkende huid prima een huidolie kunnen proberen. Volgens Halk is het wel van belang dat je een juiste olie kiest. Wat 'juist' in dit geval betekent? "Dat is per persoon afhankelijk. Ik zou dus adviseren om te experimenteren met wat lichte oliën, zoals jojoaba-, argan- of marula-olie. Dat is nu heel populair. Wat zwaardere oliën, zoals kokosolie, zou ik minder snel aanraden. Vooral niet bij mensen met een vette huid." 

Let op de prijs

Wil jij graag een huidolie proberen? Naast het soort olie, is het ook belangrijk om te kijken naar de prijs. "Een goede huidolie hoeft echt niet heel duur te zijn", laat Halk weten. "Je ziet dat als bepaalde cosmetica een hype wordt, producenten daar handig op in springen als het gaat om het prijskaartje. Dat gebeurt nu ook met huidoliën. Sommige kosten 7 euro, maar je hebt ook gezichtsoliën voor 90 euro. Een goede olie hoeft helemaal niet duur te zijn. Zodra je op de ingrediëntenlijst van bijvoorbeeld een dure olie ziet dat de inhoud een mengelmoes is van verschillende oliën, dan dan het zijn dat je te maken hebt met een marketingtruc.”

Olie gevonden? Zo gebruik je ‘m

Als je eenmaal een goede, niet te dure huidolie hebt gevonden, kun je ‘m op verschillende manieren gebruiken. “Je kunt zo’n olie gebruiken als verzorgingsproduct, maar ook als reiniger. Het lost namelijk talg en vuil op. Doe een beetje olie op je huid en smeer het vervolgens uit met een wattenschijfje.”

We schrijven regelmatig over producten waarvoor reclame wordt gemaakt op sociale media. Wil je niets missen? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief.