Slakkenslijm voor een betere huid: werkt dat?

slakkenslijm.jpg

Crèmes met slakkenslijm zijn een wondermiddel voor de huid. Althans, dat doen de talloze slakkenslijm-posts op social media vermoeden. Kloppen deze beweringen? Wij vragen het dermatoloog Anne Berthe Halk. Zij is gespecialiseerd in cosmetische dermatologie. 

Slakkenslijm, doet het wat?

Uit een potje of direct van de ‘bron’: slakkenslijm is populair. Online en in fysieke winkels kun je crèmes kopen waar het in zit en in sommige landen bestaan er heuse spa’s waar je een reuzenslak over je gezicht kunt laten lopen. Hoe het slijm de huid ook bereikt, de hoofdvraag is: doet het iets voor je? 

Anne Berthe Halk: “dat is lastig te zeggen. Het is wel bekend dat het slakken zelf helpt bij het herstel van verwondingen en hen beschermt tegen schade door bacteriën. Daardoor kun je denken: “als ik dit op mijn huid smeer, heeft het dan hetzelfde effect?” Hier zijn wel wat kleine studies naar gedaan, er is onvoldoende bewijs om te zeggen: het werkt.”

Elke slak is anders

Dat er geen sluitend bewijs voor is, heeft volgens de dermatoloog te maken met het feit dat geen slak hetzelfde is. “Slakkenslijm bestaat uit een heleboel verschillende stoffen met verschillende functies." Dan zou je eerst moeten kijken welk stof wèl iets doet voor je huid en dat uit het slakkenslijm moeten filteren Dat is niet eenvoudig. En dan is het ook nog maar de vraag of elke slak juist die goede stoffen met zich meedraagt, wat waarschijnlijk niet zo is. Kortom: het staat nog echt in de kinderschoenen.”

Wondgenezing en hydratatie

Het is dus nog te vroeg om te zeggen of slakkenslijm een wondermiddel is ja of nee. Toch vallen er al wel wat voorzichtige conclusies te trekken rondom slakkenslijm. “Onderzoeken hebben aangetoond dat het kan helpen bij wondgenezing. De studies op dit gebied zijn echter vooral uitgevoerd in een lab op muizen en ratten. Studies op mensen zijn kleinschalig. Daardoor is de kwaliteit van het bewijs is dus nog onvoldoende.”

Wat wèl is bewezen, is dat slakkenslijm hydrateert. Of nou ja, bewezen. Volgens Halk is dit niet per se iets dat onderzocht hoefde te worden, want het is eigenlijk logisch. “De functie van slijm is vocht vasthouden. Door de chemische samenstelling ervan, is het een vochtbinder. Daarom is het logisch dat ook slakkenslijm hydrateert.”
 

Werkt dure slakkencrème beter?

Goed, of het je huid nu verbetert of niet, hydrateren doet slakkenslijm sowieso. Maakt het wat dit betreft nog uit of je een dure, of goedkopere crème koopt? Volgens Anne Berthe Halk niet. Of de inhoud van je potje nu vijf of 500 euro kost, slijm hydrateert in ieder geval. Hoewel dit ook weer afhankelijk is van de andere ingrediënten die aan het product zijn toegevoegd. Uitproberen en kijken wat het doet, is dus verstandig.


Ben je benieuwd of andere social media hypes wel werken? Wij schrijven er regelmatig over. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niets.

Bronnen: TikTok, Instagram, Anne Berthe Halk.