background branding

Ik heb geen geld meer om mijn energiecontract te verlengen. Wat nu?

071022_energiecontractsite.jpg

De kosten voor de energieprijzen lopen zo hoog op, dat de energiecontracten voor sommige mensen simpelweg onbetaalbaar worden. Zie jij door de bomen het bos niet meer en zie je geen mogelijkheid om de volgende rekeningen te betalen? Radar vertelt je wat je het beste kunt doen.

Kun jij de komende maand je energierekening niet meer betalen, omdat je al maar net uitkwam? Of zie je niet in hoe je jouw energiecontract nog kunt verlengen, omdat je toch al weet dat je het bedrag niet bij elkaar kunt rapen? Om je meer inzicht te geven in deze situatie, spreekt Radar met gaslicht.com en schetst wat er gaat gebeuren. 

Dit gebeurt er als je de rekening niet kan betalen

Een woordvoerder van gaslicht.com vertelt: ‘Ten eerste zul je niet direct afgesloten worden van het net, dus je hoeft niet bang dat je een dag later in de kou en in het donker in je huis zit.’ 

Maar, wat gebeurt er dan wel? ‘Wanneer je de rekening niet betaalt, zal de energieleverancier je eerst een herinnering sturen en je laten weten dat de rekening nog betaald moet worden. Hierna zal nog een herinnering gestuurd worden en als je hier ook niet op reageert zul je waarschijnlijk een brief krijgen van de netbeheerder die dreigt met afsluiting van het net.’ 

Ga in gesprek met je energieleverancier

Dit klinkt niet zo goed, maar deze ‘afsluitbrief’ betekent nog niet direct het einde; wanneer je binnen tien dagen na ontvangst een betalingsregeling treft met de energieleverancier, zal je niet worden afgesloten. Verstandig is dus om altijd te proberen om het probleem gezamenlijk op te lossen. 

Deze afsluiting van het net zal wel betekenen dat je eventueel zonder gas en/of stroom komt te zitten, maar veel is te voorkomen door in gesprek te gaan met je energieleverancier. Wanneer je binnen tien dagen na ontvangst van de ‘afsluitbrief’ van je energieleverancier, waarin hij aangeeft het contract te stoppen, het probleem weet op te lossen. Dit kun je doen door een betalingsregeling af te spreken. 

Energieleveranciers mogen (niet) afsluiten

Omdat de energieprijzen op dit moment zó hoog zijn, is de politiek op dit moment nog in gesprek over het eventueel helemaal niet afsluiten van het energienetwerk door energieleveranciers. Er zijn namelijk zoveel mensen in de knel komen, dat niet een groot deel van de bevolking zonder gas, water en licht kan komen te zitten. 

Dit is natuurlijk goed nieuws, maar let wel: het betekent niet dat je niet later alsnog je rekening hoeft te betalen. 

Vroegsignalering van schulden

‘Om te voorkomen dat schulden vanaf het begin van de winter tot het eind enorm op kunnen lopen, heeft de NVVK de vroegsignalering bedacht’, aldus de woordvoerder van gaslicht.com.  Dit houdt in dat de energieleverancier bij de gemeente melding kan maken van onbetaalde rekeningen, waardoor mensen via de gemeente gemakkelijk naar de schuldhulpverlening doorverwezen kunnen worden.

Dit klinkt misschien heftig, maar door middel van deze vroegsignalering zal jouw gemeente op de hoogte zijn van het feit dat jij de energierekening niet hebt betaald. Dit zal niet iedereen even fijn vinden, maar bedenk wel dat hierdoor de stap richting de gemeente een stuk makkelijker gezet is. De grootste schulden ontstaan namelijk altijd doordat te lang geen actie wordt ondernemen. Door deze signalering kan de gemeente op tijd met jou het gesprek aangaan en kijken naar de mogelijkheden om deze onbetaalde rekeningen op te pakken.  

Schuldenhulp vanuit de gemeente

Daarnaast is een gesprek met de gemeente over je financiën erg behulpzaam. Via hen kom je namelijk te weten of je eventueel recht hebt op compensatie, en of er misschien andere terreinen zijn waarop de gemeente je kan helpen. Daarnaast heeft de gemeente een directe lijn met de schuldhulpverlening en kunnen zij jou doorverwijzen naar de organisatie die jou het beste kan helpen met jouw persoonlijke situatie. 

Besparen waar mogelijk

Naast alle dingen die je kunt doen om weer uit de schulden te komen, blijft besparen natuurlijk de beste manier om de schulden te voorkomen. De woordvoerder van gaslicht.com geeft nog eens aan: ‘Veel mensen kunnen waarschijnlijk niet veel meer besparen, maar bedenk je echt dat alle kleine beetjes helpen. De radiatorfolie, de tochtstrips plakken overal waar dat kan en plak piepschuimplaten op slecht geïsoleerde plekken.’ 

Door met deze methodes een stuk meer warmte binnen te houden, zul je minder hard hoeven stoken en houd je de energierekening echt zo laag mogelijk. Met deze extra tips bespaar je ook nog eens waar kan op je energiekosten. 

Overleef de energierekening

Door de alsmaar stijgende energiekosten worden huishoudens geconfronteerd met een hoge energierekening. Voor veel mensen, en dat blijft niet beperkt tot de laagste inkomens, is dit reden tot grote zorg. Radar maakte een serie vol tips die daadwerkelijk kunnen helpen met energie-besparen. De serie genaamd 'Overleef de energierekening', is gratis te zien via NPO-Start