Inflatiecorrectie mobiele abonnementen: welke kosten stijgen eigenlijk?

Inflatiecorrectie bellen .jpg

Vodafone en KPN verhogen per 1 oktober 2023 de prijzen van hun mobiele abonnementen. De providers voeren zogenaamde inflatiecorrectie door: ze verhogen de prijzen door de stijgende kosten. Maar om welke kosten gaat het eigenlijk? Het netwerk is er toch gewoon?

Maar eerst, wat is inflatiecorrectie?

Het woord ‘inflatie’ vliegt je de laatste tijd om de oren. De prijzen stijgen en dit betekent dat bedrijven hogere kosten hebben. Deze hogere kosten berekenen producenten en dienstverleners door aan de consument. Dit noemen we inflatiecorrectie. 

Inflatiecorrectie bij diensten zonder grondstoffen

Het is makkelijk om je voor te stellen dat producten hierdoor duurder worden. Als de prijzen van grondstoffen stijgen, wordt het product ook duurder. Als de prijzen voor bloem, meel en gist stijgen, is het bijvoorbeeld makkelijk om je voor te stellen waarom brood duurder wordt. 

Voor bellen en internetten zijn niet zulke grondstoffen nodig. Toch hanteren de meeste providers inflatiecorrectie. Dit hebben ze opgenomen in de algemene voorwaarden waardoor ze één keer per jaar de prijzen kunnen aanpassen. KPN en Vodafone doen dit dus op 1 oktober. 

Grondstofkosten mobiele providers

Voor welke stijgende kosten voeren zij dan inflatiecorrectie door? We belden Gerd de Smyter, woordvoerder van KPN, om het te vragen. Hij vertelt dat zij als dienstverleners wel degelijk te maken hebben met de stijgende grondstofprijzen. “Er moet voortdurend geïnvesteerd worden in het netwerk. De apparatuur die in de zendmasten hangt, moet bijvoorbeeld vervangen worden en de kosten hiervoor zijn ook gestegen.” 

Energiekosten en loonkosten stijgen

Dit is niet de belangrijkste reden waarom providers inflatiecorrectie doorvoeren. De grootste kostenstijgingen waarvoor providers compenseren zijn de loonkosten en de energiekosten. “Er zijn veel mensen nodig voor het onderhouden en verbeteren van het netwerk en de loonkosten zijn hard gestegen”, vertelt De Smyter. 

“Bovendien hebben zendmasten energie nodig en de kosten hiervoor zijn heel hard gestegen. Nog harder dan de inflatiecorrectie die we doorvoeren.” 

Gratis nieuwsbrief Radar

Radar heeft een gratis nieuwsbrief. Schrijf je in ​​​​​​en blijf op de hoogte van onze nieuwste artikelen.