Is de compensatie voor de oplopende energierekening wel voldoende? Dit zegt het Nibud

16102021 Energierekening.jpg

Het valt nog niet te zeggen of de compensatie van het kabinet voor de flink oplopende energierekening van Nederlandse huishoudens, voldoende is. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) zegt dat dit afhangt van hoe de gasprijzen zich komende tijd zullen ontwikkelen.

Voor een gemiddeld gezin met een gemiddeld verbruik zou de compensatie van het kabinet volgend jaar neerkomen op ongeveer 400 euro. Maar wat de gasprijzen precies gaan doen, is nog lastig te voorspellen. Daarover durft Nibud-directeur Arjan Vliegenthart nog geen uitspraken te doen.

Actie ondernemen

Hij vindt het wel een goede zaak dat het kabinet zo snel actie onderneemt. De energieprijzen stijgen de laatste tijd extreem, met als gevolg dat veel Nederlanders mogelijk met betalingsproblemen te maken kunnen krijgen.

Een steuntje in de rug

De keuze om met belastingaanpassingen huishoudens tegemoet te komen, zorgt er volgens de Nibud-directeur voor dat alle Nederlanders financieel een steuntje in de rug krijgen. Dus ook mensen die een hogere energierekening best hadden kunnen betalen. Vliegenthart snapt dit wel, want op die manier kan iedereen makkelijk op korte termijn worden geholpen.

Isolatiemaatregelen

Het kabinet heeft daarnaast aangekondigd komend jaar 150 miljoen euro beschikbaar te stellen om kwetsbare huishoudens met een hoge energierekening of een slecht geïsoleerde woning te ondersteunen met isolatiemaatregelen via hun gemeente. Dit moet volgens Vliegenthart mensen die het echt nodig hebben, gaan helpen. Maar daarbij is het dan wel belangrijk dat de steun daadwerkelijk terechtkomt bij de juiste personen. Dat is volgens Vliegenthart iets om goed in de gaten te blijven houden.

Bron: ANP