Is een snellader schadelijk voor je telefoon?

220822_snelladersite.jpg

Even snel iets opzoeken op het internet, betalen bij de kassa, navigeren naar bestemming of natuurlijk een belletje plegen: we gebruiken continu onze telefoon. Door al deze activiteiten gaat je telefoon ook snel leeg en dat is niet handig als je ‘m overal voor gebruikt. Dus koop je een snellader, maar sloopt deze niet langzaam je batterij?

Is een snellader slecht voor de batterij?

Je hebt waarschijnlijk wel gemerkt dat jouw telefoon erg warm kan worden, wanneer de snellader aan het werk is en dit geeft het vermoeden dat je telefoon overbelast raakt. Maar, geen zorgen: een snellader zorgt er niet voor dat jouw batterij binnen de kortste keren naar de filistijnen is. Je kunt dus met een gerust hart deze tool blijven gebruiken. En hoe dit dan precies werkt, leggen we je uit. 

Zo werkt een snellader

Een snellader is namelijk op een andere manier ontworpen dan een normale lader en werkt in twee stappen. Tijdens de eerste fase geeft de lader enorm veel stroom door aan je batterij, waardoor deze binnen een half uur al voor vijftig tot zeventig procent gevuld zal zijn. Dit zorgt er tevens voor dat jouw telefoon zo warm wordt, omdat er een grote hoeveelheid energie vrijkomt. 

Om er nu voor te zorgen dat jouw telefoon en/of batterij niet overbelast raakt door deze hitte, gaat na de eerste fase de oplaadsnelheid steeds verder achteruit. Hierdoor kan de accu weer even bijkomen en afkoelen en worden de overige procenten in een rustiger tempo bijgeladen. 

Waarom zijn niet alle laders snelladers?

De technologie waarmee de snellader gemaakt wordt is een apart stukje techniek dat de snellader vaak een iets hogere prijs geeft dan een normale snellader. De meeste mensen kunnen wel een dag van hun smartphone doen en laden deze vervolgens in de nacht op. Of een telefoon dan binnen een uur is opgeladen of binnen enkele uren, maakt over het algemeen voor de meeste mensen dus niet zoveel uit. 

Bron: AD