Is een thuisbatterij rendabel?

Thuisbatterij

Er is steeds meer vraag naar thuisbatterijen om (zonne)energie op te slaan. Is deze investering terug te verdienen? Of is de aanschaf ervan niet rendabel? Deze vragen kwamen binnen op het Radar-forum. Wij zoeken het uit. 

Hoe werkt een thuisbatterij?

Met een thuisaccu kun je de zonne-energie die je niet gebruikt opslaan in plaats van terugleveren aan het net. Op het moment dat je meer energie verbruikt dan jouw zonnepanelen opleveren, kun je gebruikmaken van deze opgeslagen stroom. Hiermee verdubbel je ongeveer het verbruik van je eigen zonnestroom. 

Dit betekent overigens niet dat je geen energie van het energienet meer gebruikt. In de winter wekken je zonnepanelen namelijk te weinig stroom op om je thuisbatterij volledig op te laden. Op een gemiddelde decemberdag wek je met negen zonnepanelen namelijk zo’n 2,5 kWh op. Daarmee krijg je een gemiddelde thuisbatterij van 6 kWh niet vol. 

Kun je besparen op je energierekening?

Doordat je meer van je zelf-opgewekte energie gebruikt, verbruik je automatisch minder stroom van het net. Hierdoor bespaar je op je stroomkosten. 

Maar zolang de salderingsregeling geldt, is het een voordeligere optie om je zonnestroom terug te leveren aan het net. Energieleveranciers zijn nu namelijk verplicht om de stroom die je teruglevert te verrekenen met je verbruik. 

Is een thuisbatterij terug te verdienen?

Een reguliere thuisbatterij kan zo’n 6 kWh opslaan en kost zo’n 4.000 tot 5.000 euro. De terugverdientijd is afhankelijk van een aantal zaken, zoals de opbrengst van je zonnepanelen, de capaciteit van de thuisaccu, je verbruikspatroon en de elektriciteitsprijs. 

Maar volgens Milieucentraal en onderzoeksbureau CE Delft is een thuisbatterij (nog) niet terug te verdienen. Uit het onderzoek van CE Delft bleek namelijk dat het zeker 15 jaar kost om een thuisaccu terug te verdienen, terwijl dit ook de maximale levensduur is. In de meeste gevallen gaat de batterij zelfs korter mee, vaak zo’n tien jaar. 

Zo gebruik je zo veel mogelijk zonnestroom

Wil je zo veel mogelijk van je eigen zonnestroom gebruiken? Dan kun je volgens Milieucentraal beter:

  • Je wasmachine, droger en vaatwasser aanzetten als je zonnepanelen veel stroom opwekken. Dit kun je bij veel apparaten instellen via een timer. Zet deze apparaten wel na elkaar aan. Anders verbruik je waarschijnlijk meer stroom dan je opwekt. 
  • Je elektrische auto opladen als je zonnepanelen veel stroom opwekken (als je een elektrische auto hebt natuurlijk). 

Bronnen: Bronnen: Milieucentraal, RTL Nieuws, CE Delft