background branding

Salderingsregeling niet van tafel: wat betekent dat voor de zonnepaneelbezitter?

Zonnepanelen

De salderingsregeling voor zonnepaneelbezitters blijft voorlopig bestaan. Hiermee is het plan van demissionair minister Jetten om de salderingsregeling langzaam af te bouwen nu definitief van tafel geschoven. Maar wat betekent dit voor de zonnepaneelbezitter?

De salderingsregeling

Afgelopen dagen waren spannende dagen voor zonnepaneelbezitters. De salderingsregeling zou vandaag met een stemming in de Eerste Kamer kunnen worden afgeschaft. Al is nu bekend dat dit van tafel is geschoven, de salderingsregeling blijft voorlopig bestaan. 

Zonnepaneelbezitters zouden door het afschaffen van de salderingsregeling de opgewekte stroom die zij terugleveren aan het elektriciteitsnet niet meer kunnen wegstrepen tegen de afgenomen stroom. Gedurende zes jaar, vanaf 2025, zouden bezitters steeds minder kunnen salderen. In 2031 zou dit volledig zijn afgebouwd.

De terugleverkosten

Radar besteedde gisteren al aandacht aan terugleverkosten, die veel klanten nu moeten betalen aan energiebedrijven voor het terugleveren van stroom. De kosten voor bezitters kunnen namelijk oplopen tot honderden of duizenden euro’s per jaar.

Radar vroeg daarnaast aan Minister van Klimaat en Energie, Rob Jetten, of er garantie kon worden gegeven dat deze terugleverkosten ook worden teruggebracht wanneer het nieuwe wetsvoorstel zou worden aangenomen. 

“Ik kan het niet nu, met de afbouw van de salderingsregeling, helemaal wettelijk afdwingen. Maar door de nieuwe spelregels die straks komen rondom zonnepanelen, zie ik eigenlijk geen noodzaak meer voor energieleveranciers om die kosten in rekening te brengen”, lichtte de minister gisteren toe na vragen van Radar

Het hele gesprek met demissionair minister Rob Jetten bekijk je hier

Energiemaatschappijen rekenen deze terugleverkosten nu al door aan zonnepaneelbezitter

'Zonnepanelen buiten bereik'

Met het plan de subsidieregeling af te bouwen gedurende zes jaar vanaf het jaar 2025, zouden zonnepanelen buiten het bereik komen van mensen die minder te besteden hebben. De politieke partijen BBB en GroenLinks-PvdA stemden daarom tegen het afschaffen van de regeling en het wetsvoorstel. 

Onderscheid tussen klanten

Energiebedrijven zien de subsidieregeling graag verdwijnen, volgens hen kost de regeling ze te veel geld. Stroom opgewekt in de zomer zou namelijk niet dezelfde waarde hebben als stroom opgewekt op andere momenten in het jaar. Winterstroom wordt vaak opgewekt en heeft daarom niet dezelfde waarde volgens de energiebedrijven. Zij geven daarnaast als voornaamste reden dat de huishoudens die geen zonnepanelen in hun bezit hebben, door de subsidieregeling indirect meebetalen aan de salderingsregeling.

Minister van Klimaat en Energie, Rob Jetten, vertelde eerder dat de overheid 2,8 miljard euro aan belastinginkomsten misloopt als er gesaldeerd blijft worden. 

Daarnaast maken steeds meer energieleveranciers onderscheid tussen klanten met zonnepanelen en zonder zonnepanelen. Zo hanteren leveranciers soms andere tarieven voor het terugleveren van stroom, terugleverkosten en contracten met een duur van maximaal twee jaar. De ACM stelt dat dit niet verboden is ‘omdat de kosten van een klant met zonnepanelen hoger zijn dan voor een vergelijkbare klant zonder’.

Er zijn steeds meer energieleveranciers waarbij je als consument moet betalen voor het terugleveren van stroom met zonnepanelen. Radar vroeg hen eerder om een reactie.

Consumentenbond is blij dat salderingsregeling blijft bestaan 

De consumentenbond is blij dat de salderingsregeling voorlopig blijft bestaan, zo laten zij weten aan ANP. "Gelukkig heeft een meerderheid ingezien dat er, voordat de regeling wordt afgeschaft, een solide alternatief moet liggen, dat voldoende zekerheid en vertrouwen geeft aan huurders en woningeigenaren met een kleine portemonnee om zonnepanelen aan te schaffen. Juist nu voor hen zonnepanelen binnen bereik kwamen, dreigde hen de pas afgesneden te worden."