background branding

Is inloggen bij bedrijfsapplicaties onderdeel van je werktijd? Dit zegt de rechter

12aprilcallcenter.jpg

De kantonrechter van de rechtbank Den Haag oordeelde dat de tijd die werknemers nodig hebben om op bedrijfsapplicaties in te loggen, moet worden gezien als arbeidstijd en dus moet worden betaald door de werkgever. Een medewerker van een contact center spande deze zaak aan.

De medewerker moet tien minuten voor zijn dienst begint aanwezig zijn en wilde betaling van het achterstallig loon over die tien minuten. Die tien minuten heeft hij nodig om in te loggen bij tien applicaties, voor hij in het belsysteem kan inloggen. 

Tien minuten nodig voor inloggen bij alle programma’s

Van de werknemers bij het betreffende bedrijf wordt verwacht dat ze zodra hun dienst begint, gelijk aan het bellen slaan. Dan moeten ze dus hun headset op hebben, zijn ingelogd op alle programma’s die ze nodig hebben en klaar zitten om te bellen. Om in die positie te komen, hebben werknemers ongeveer tien minuten nodig. 

Als alle applicaties zijn opgestart, moet er nog op een 'groene knop' worden geklikt om in te loggen in het belsysteem. 'Dat inloggen mag niet te vroeg gebeuren, omdat dat het scherm van de leidinggevende 'vervuilt'. De leidinggevende monitort alle calls.'

Eigen onderzoek: tussen twintig en zes minuten voor de dienst inloggen

De werkgever is het niet eens met de werknemer en zegt dat zij niet van haar medewerkers verwacht dat er in de tien minuten werkzaamheden worden verricht. Op basis van eigen onderzoek van het betreffende bedrijf wordt wel verondersteld dat werknemers ergens tussen twintig en zes minuten voor de dienst begint, inloggen. 

De rechter komt tot de conclusie dat de tijd die nodig is om in te loggen op alles, wel degelijk als arbeidstijd telt. De tijd is 'onvoldoende om als vrij te besteden tijd te beschouwen'. Het gaat om voorbereidende werkzaamheden die nodig zijn om de telefoonwerkzaamheden uit te kunnen voeren, luidt het vonnis. De werknemer wordt in het gelijk gesteld en krijgt 2900 euro loonbetaling van zijn bedrijf. Het bedrijf moet eveneens de proceskosten betalen. 

Bron: Security