Je slimme meter is een ingang voor internetcriminelen: zo beveilig je je slimme apparatuur

20012022Slimme-apparatuur.jpg

Via slimme apparaten kunnen hackers zo bij je binnen zijn. Software-updates zijn bedoeld om je slimme apparatuur veilig te houden. Wat gebeurt er als je updates niet automatisch worden geïnstalleerd of als je je apparaten vergeet te updaten? En nog belangrijker: hoe houd je de internetcrimineel bij je weg? 

'Omdat slimme apparaten vaak zijn verbonden met internet, kunnen internetcriminelen deze opzoeken. Zonder dat je het door hebt, gaan zij op zoek naar zwakke plekken en dus ingangen in jouw netwerk', zegt ethisch hacker Wouter Wessels. 

Hackers kunnen je gegevens stelen

Als je apparaten niet goed beveiligd zijn, kunnen hackers je gegevens stelen en je apparaten vergrendelen. 'Is je slimme koelkast niet geüpdatet en hangt deze aan 'het internet', dan is dat een potentiële ingang tot de rest van je netwerk', legt Wessels uit. Is de hacker eenmaal binnen, dan kan hij verder gaan zoeken naar waardevolle data in je netwerk. 

Via die weg kan de internetcrimineel op zoek gaan naar bijvoorbeeld jouw laptop. De data die hierop staat - denk aan een kopie van je paspoort, (vakantie)foto's en andere belangrijke gegevens - kan dan gestolen worden. 

Laptop vergrendelen met ransomware

'De laptop kan vervolgens vergrendeld worden met bijvoorbeeld ransomware totdat jij geld hebt betaald, terwijl de kopie van je paspoort kan worden gebruikt voor identiteitsfraude.'

Wessels geeft aan dat het eng kan klinken, maar dat het het belangrijkste is dat je je bewust bent van de risico's en dat je actie onderneemt om te voorkomen dat er digitaal bij jou wordt ingebroken. 'En dat doe je bijvoorbeeld door updates uit te voeren.'

Update je apparatuur

Zodra je apparaat is geüpdatet, worden er naast nieuwe features (die vaak zichtbaar zijn) ook veel kwetsbaarheden opgelost. Daarom is het belangrijk regelmatig te checken of er nog updates voor je slimme apparaten klaarstaan. Soms worden de slimme apparaten automatisch geüpdatet, maar niet altijd. Ook krijg je niet altijd een melding als er een update klaarstaat. 

Hoe update je jouw apparaten?

In veel gevallen kun je dit stappenplan volgen: 

  • Open de app van je slimme apparaat
  • Kijk bij 'Instellingen'
  • Klik daar op 'Updaten'
  • Stel 'Automatisch updaten' in

Soms is automatisch updaten niet mogelijk. Zet dan een herinnering in je agenda om elke eerste dag van het nieuwe kwartaal je updates te checken. Krijg je een melding om een update te doen? Doe dat dan direct. Heb je geen app van je slimme apparaat? Ga dan naar de website van de fabrikant en zoek op 'update'.

Voorkom een hack, doe de Update-Check

Als je meer hulp nodig hebt, ga dan naar doejeupdates.nl en doe de Update-Check (aangeboden door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat). Die tool helpt je om je slimme apparaten snel en makkelijk te updaten. Eerst maak je een overzicht van alle slimme apparaten die je in huis hebt, bijvoorbeeld in de slimme thermostaat in je woonkamer, de slimme kluis in je thuiskantoor of de slimme deurbel op je voordeur. Daarna vertelt de Update-Check stap voor stap hoe je elk slim apparaat, zoals je slimme deurbel of thermostaat, kunt updaten.

Bron: Ministerie van Economische Zaken & Klimaat