Kabinet gaat zzp'ers sneller helpen bij problemen wet DBA

zzp_nu.jpg

Het kabinet wil 'versneld' wat doen aan de problemen waarmee zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) kampen door een nieuwe wet. Zzp'ers verliezen werk omdat opdrachtgevers huiverig zijn geworden zaken te doen met dergelijke zelfstandigen.

'Deze zorgen zijn heel herkenbaar en we moeten hier snel wat aan doen', zei verantwoordelijk staatssecretaris Eric Wiebes dinsdag in de Tweede Kamer. Niemand mag blijven zitten met onzekerheid, 'juist in de tijd dat de economie groeit.' Hij reageerde op felle kritiek van onder anderen CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Die vindt dat de gevolgen van de nieuwe wet, die bedoeld is om schijnzelfstandigheid te bestrijden, steeds verder uit de hand lopen.

Pas hulp in december

Wiebes wilde eigenlijk pas midden december met een reactie komen op de problemen. Maar hij kondigde aan dat te vervroegen tot deze maand, 'gezien de urgentie'. De bewindsman wilde echter niet kwijt hoe hij gaat ingrijpen.

Gezagsverhouding aanpassen

Omtzigt wil onder meer dat het begrip 'gezagsverhouding' tussen opdrachtgevers en zzp'ers wordt aangepast. Want als er sprake is van een gezagsverhouding ziet de Belastingdienst dat als verkapte loondienst. Volgens Omtzigt kan er bijvoorbeeld tussen een baas van een bouwplaats en een tegelzetter gewoon over 'werkplanning' worden gesproken.

Opdrachtgevers hebben liever payrollbedrijven

PvdA-Kamerlid Mei Li Vos constateert dat opdrachtgevers hun toevlucht nemen tot zogenoemde payrollbedrijven, die dan zzp'ers leveren. Vos uitte daarbij kritiek op payrollbedrijven die misbruik maken van alle onduidelijkheid en op die manier hun eigen omzet proberen te vergroten: 'Dat is zeer ongewenst'.

Bron: ANP

Meer over