Omstreden Wet DBA voor zzp'ers uitgesteld

zzp-contract-18-11-780.jpg

Zzp'ers en hun opdrachtgevers hoeven voorlopig niet te vrezen voor problemen met de Belastingdienst. De fiscus gaat de omstreden Wet DBA volgend jaar niet handhaven.

De wet wordt uitgesteld tot ten minste 2018, liet staatssecretaris Eric Wiebes vrijdag weten. Radar besteedde eerder in de uitzending aandacht aan deze kwestie.

De wet was bedoeld om beter onderscheid te maken tussen zelfstandigen zonder personeel en mensen in loondienst. Er dreigden echter problemen omdat de wettelijke definitie van loondienst, die uit 1907 stamt, niet meer op de huidige praktijk aansluit. Het aanpassen van die definitie kost tijd en komt op het bordje van het volgende kabinet, zei Wiebes.Bekijk ook de uitzending van Radar: Wet DBA maakt werken lastig voor zzp'ers

In de tussentijd rekent de Belastingdienst zzp'ers en hun opdrachtgevers niet af op hun onderlinge verhouding, belooft Wiebes. Hij maakt een uitzondering voor de 'echte valsspelers', met praktijken die aan fraude grenzen.

Vrijstelling Wet werk en zekerheid

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken schiet Wiebes ook te hulp, liet de staatssecretaris weten. Hij is bereid sectoren die willen worden vrijgesteld van bepalingen uit zijn Wet werk en zekerheid, waarmee de wet DBA nauw samenhangt, ruimhartig tegemoet te komen.

De werkgevers vroegen Wiebes vrijdagochtend al de wet in de ijskast te zetten. Door de onduidelijkheid over de nieuwe regels deinsden opdrachtgevers terug voor het inhuren van zzp'ers, klaagden zij. Zzp'ers liepen daardoor opdrachten mis.De VVD, de partij van Wiebes, is blij dat hij de wet DBA op de lange baan schuift. De partij vroeg de staatssecretaris al eerder geen boetes uit te delen zolang er onduidelijkheid heerst. Wiebes' vrijdag aangekondigde maatregelen 'geven opdrachtgevers en zzp'ers in afwachting van een aanpassing van het arbeidsrecht weer lucht', aldus Tweede Kamerlid Erik Ziengs.

'Niet uitstellen maar schrappen'

De ChristenUnie wil helemaal van de wet af. Zo alleen schept het kabinet duidelijkheid, stelt fractiewoordvoerster Carola Schouten. Zij heeft voorlopig liever de oude VAR-verklaring terug. Ook voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw zegt in reactie op het besluit van staatssecretaris Wiebes dat de omstreden wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) niet moet worden uitgesteld, maar helemaal moet worden geschrapt.

Vrijdagochtend zegden de werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en PZO ZZP het vertrouwen in de wet al op.

Bron: ANP