background branding

Minder werk voor zzp'ers door Wet DBA

zzp78.jpg

Een op de vijf zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) voelde afgelopen jaar de negatieve gevolgen van de nieuwe wet die in het leven is geroepen om schijnconstructies tegen te gaan. Dat komt neer op circa 122.000 zelfstandigen die één of meer opdrachten misliepen, zo concludeert de Kamer van Koophandel (KvK) maandag na eigen onderzoek.

Enerzijds voelen opdrachtgevers zich onzekerder over het inhuren van zzp'ers. Daarnaast wordt ook steeds vaker een beroep gedaan op een tussenpersoon zoals een bemiddelaar of een payrollbedrijf om risico's in te dammen. De zzp'er verliest hierdoor wel zijn zelfstandigheid en soms ook zijn fiscale voordelen, benadrukt de KvK.

Wet DBA brengt onzekerheid

De zogenoemde Wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelaties) moest zzp'ers en opdrachtgevers vooraf zekerheid bieden dat hun werkrelatie achteraf niet als een verkapt dienstverband wordt beschouwd. Maar in plaats daarvan zijn de ondernemers volgens criticasters in grote onzekerheid beland.

Door felle kritiek op de Wet DBA zag staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) zich eerder al genoodzaakt de handhaving tot zeker 1 januari 2018 op te schorten. Eerst moeten de oorzaken van onzekerheid en grijze gebieden tussen flex- en vaste arbeid zijn weggenomen. Dat duurt mogelijk nog jaren.

'Geen boetes, geen naheffingen, geen handhaving'

Volgens een woordvoerster van het ministerie kunnen opdrachtgevers dus gerust zaken doen met zzp'ers, omdat de Belastingdienst tot die tijd niks doet. 'Geen boetes, geen naheffingen, geen handhaving', zo benadrukte ze.

Bij echte kwaadwillenden die zich schuldig maken aan fraude, zwendel en oplichting wordt overigens wel gehandhaafd. Tot nu toe zijn zeven opdrachtgevers in het vizier van de Belastingdienst gekomen.

In ons programma hebben wij ook aandacht besteed aan de Wet DBA. Bekijk de uitzending hier.

Bron: ANP