'Kat naar buiten laten is illegaal'

KATillegaal_27112019.jpg

Katten ongecontroleerd naar buiten laten gaan, is illegaal. Dat stellen juristen Arie Trouwborst en Han Somsen van Tilburg Universiteit in Trouw. Zij baseren zich daarbij op Europese regels voor natuurbescherming.

De huiskat (Felix catus) is een van de grootste uitroeiers van diersoorten ter wereld, schrijven de onderzoekers in het Journal of Environmental Law. Alleen al in Nederland worden elk jaar naar schatting 140 miljoen dieren door katten gedood. Meer dan de helft van deze slachtoffers is toe te schrijven aan katten met een eigenaar. Dat zijn er in Nederland tussen de 2 en 3 miljoen, naast tienduizenden zwerfkatten. Onder de slachtoffers zijn verschillende typen vogels en zoogdieren, zoals weidevogels en vleermuizen, maar ook reptielen, vissen en amfibieën.

Illegaal

Dat is niet alleen schadelijk, aldus de rechtswetenschappers, het is ook illegaal. Onder de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn is Nederland immers verplicht om bepaalde soorten en hun leefgebieden te beschermen, en mogelijke bedreigingen te beperken. Een kat toezichtloos laten rondlopen is feitelijk al verboden, zeggen de juristen: 'Wie een rechtszaak aanspant tegen de Nederlandse overheid, die de Europese regels moet handhaven, maakt dus een goede kans op succes.'

Europese Commissie: 'Maak dat de kat wijs!'

De Europese Commissie reageert sceptisch op het verhaal. 'Maak dat de kat wijs!', twittert het Nederlandse bureau van het dagelijks EU-bestuur. 'De Commissie gaat katteneigenaren niet vragen om hun dieren aan te lijnen. Katten zijn volgens onze informatie niet de grootste bedreigingen voor de biodiversiteit.'

Animal Rights ziet oplossing in verplichte sterilisatie

Animal Rights is het eens met de Tilburgse juristen. 'Mensen die een huisdier houden hebben daarvoor een zorgplicht. Katten buiten zijn niet alleen een gevaar voor de fauna, maar lopen ook zelf gevaar, bijvoorbeeld door het verkeer of te eindigen in een asiel', zegt Erwin Vermeulen van de dierenrechtenorganisatie. Door een fokverbod en door verplichte sterilisatie zou het aantal katten in Nederland volgens hem drastisch kunnen verminderen.

Bron: ANP MediaWatch / Trouw