Klachten over verkoopmethoden HelloFresh

hellofresh_logo_628.png

Consumenten beklagen zich bij de Consumentenbond over onder meer opdringerige verkoopmanieren door personeel van maaltijdboxenleverancier HelloFresh.

Die zouden volgens de klagers agressief, te jolig, respectloos en hardnekkig zijn. Ook zouden kortingskaarten onduidelijk zijn, meldt de Consumentenbond.

Aanbieding met kleine lettertjes

De maaltijdboxenleverancier verstrekt cadeaukaarten bij kranten en tijdschriften en bij bestellingen via Zalando. 'De kaart geeft een korting van 20 of 25 euro op een maaltijdbox. Op de achterkant van de kaart staat in zeer kleine lettertjes dat er een minimale afnameplicht is van twee boxen, maar er staat niet duidelijk op dat voor de tweede box de normale prijs geldt en wat die prijs dan is', aldus de Consumentenbond.

Betalen na opzegging

Een woordvoerster van de bond zegt dat de opdringerige verkoopmethoden zowel op straat als aan de deur worden gehanteerd. 'Vooral de laatste weken zagen wij een piek aan klachten over HelloFresh binnenkomen.' Daarin beklagen mensen zich ook over niet goed verwerkte opzeggingen. Consumenten die hebben opgezegd, blijven de boxen ontvangen, en ook automatisch betalen, terwijl ze al lang een opzegbevestiging hebben gehad.

Update 19:35 uur: HelloFresh past cadeaukaarten aan

HelloFresh gaat de cadeaukaarten aanpassen. Op de nieuwe kaarten komt duidelijker te staan wat de afspraken zijn die met de consument worden gemaakt. De maaltijdboxenleverancier gaat de kaarten aanpassen na klachten van mensen bij de Consumentenbond.

Volgens klanten van HelloFresh zijn de voorwaarden bij het aangaan van een overeenkomst nu niet duidelijk genoeg. Het is bij veel mensen niet bekend dat het gaat om een flexibel lidmaatschap dat tenminste uit twee maaltijdboxen bestaat. 'Wij gaan de korting en de constructie duidelijker communiceren op onze cadeaukaarten. Dit passen we direct toe voor de nieuwe druk van de cadeaukaarten', laat het bedrijf dinsdag weten.

'Geen opdringerige verkoop'

HelloFresh herkent zich niet in het beeld van de opdringerige verkoopmethode. 'Maar als er een klacht binnenkomt over een individuele verkoper, dan wordt deze er direct op aangesproken en wordt actie ondernomen.'

Wat de niet goed verwerkte opzeggingen betreft, gaat het volgens het bedrijf mis bij de deadline voor de bestellingen. Bestellingen en wijzigingen worden tot woensdag (middernacht) aangenomen. Op donderdag bestelt het bedrijf de producten voor de boxen die de zaterdag tot woensdag erna bezorgd worden. 'Zo bestellen we precies wat we nodig hebben en is er geen voedselverspilling. Onze klanten kunnen zelf via het online account de box op pauze zetten en kiezen wanneer ze wel en wanneer ze niet een box willen ontvangen. Belangrijk is dat dit gebeurt voor woensdag middernacht. We communiceren dit ook naar onze klanten.'

Bron: ANP