'Voor 2 euro een gezonde maaltijd'

dinner.jpg

Gezond eten hoeft niet duur te zijn. 'Voor ongeveer 2 euro per dag zet je een gezonde warme maaltijd op tafel', zeggen het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) en het Voedingscentrum.

De Gezondheidsraad kwam woensdag met de nieuwe richtlijnen over gezonde voeding. Daarin staat dat mensen meer groente, fruit, volkorenbrood, peulvruchten, noten en vis zouden moeten eten. En juist minder vlees. Frisdrank kan beter worden vervangen door water, thee of gefilterde koffie.

Gemiddelde huishouden

Het Nibud kan nog niet zeggen wat het advies precies zal betekenen voor het gemiddelde huishouden, waar mensen kunnen besparen en waar ze misschien meer geld aan kwijt zouden zijn.

Lekker voor weinig

Het Nibud en het Voedingscentrum hebben vorig jaar samen een boek geschreven, Lekker voor weinig. Daarin staan allemaal gezonde recepten die ongeveer 2 euro per persoon kosten. Bonensoep met koriander, bijvoorbeeld. 'Duurt ongeveer een half uurtje om te maken. Het kost 1,10 per persoon. Veel minder dan een Big Mac, maar veel voedzamer en je wordt er veel voller van', aldus het Voedingscentrum. 'Of een makreelburger van 2,70 euro, inclusief wortelsalade en geroosterd volkorenbrood, duurt ook een half uur. Je zou een keer in de week vis moeten eten.'

Bron: ANP