Kleine criminele zorgaanbieders moeilijk aan te pakken, waarschuwen zorgverzekeraars
Er zijn te weinig mogelijkheden om zorgfraude tegen te gaan, vertellen verschillende zorgverzekeraars aan NRC. Hierdoor kunnen vooral kleine criminele zorgaanbieders in de wijkverpleging ongestraft verder gaan.
Voor criminelen is het namelijk aantrekkelijk en bijna risicoloos om een klein zorgbureau te beginnen. Dit gebeurt vaak doelbewust om te frauderen, door dure rekeningen in te dienen of zorg in rekening te brengen die ze niet hebben geleverd. ‘Jan en alleman kan nu doodeenvoudig een zorgbureau oprichten’, vertelt manager Zorgcontrol John de Kruiff van Menzis aan NRC.
Het terughalen van onterecht uitgekeerd zorggeld lukt bijna nooit en strafrechtelijke onderzoeken worden zelden opgestart.
Geen vergunningplicht voor kleine zorgaanbieders
Volgens de verzekeraars ligt het probleem grotendeels bij de huidige Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza). Bij deze wet geldt er een vergunningplicht voor nieuwe zorgaanbieders met meer dan tien zorgverleners. Hierbij moeten de zorgaanbieders aan verschillende eisen voldoen, bijvoorbeeld een vog.
Maar voor kleine zorgaanbieders geldt deze vergunningplicht niet, zij moeten alleen melden dat ze zorg willen leveren. Zorgverzekeraars zien hierdoor dat criminele netwerken zich richten op het opzetten van kleine zorgbureaus.
Bron: NRC