background branding

Knalvuurwerk? Van 85 procent hoeft het niet

vuurwerk-afsteken-301217-780.jpg

Moet er een vuurwerkverbod komen voor particulieren? Ja, zegt 85 procent van ruim 1000 pollrespondenten – hoewel de praktische invulling van een verbod binnen deze groep veel verschillen kent: de een wil helemaal geen vuurwerk meer, de ander een georganiseerde show, of alleen geen knallers meer. 15 procent ziet een verbod niet zitten, maar van deze groep is de meerderheid wel voor vuurwerkvrije zones.

Het is niet het eerste jaar dat deze vraag gesteld wordt of particulier vuurwerk moet worden verboden. Oogartsen pleiten al veel langer voor een vuurwerkverbod: zij komen ieder jaar weer in aanraking met de negatieve gevolgen ervan. Naast gevaar, kan vuurwerk mensen maar vooral ook dieren veel stress opleveren.

Weinig uitbreiding vuurwerkvrije zones

Eerder werden in plaats van een algeheel verbod al vuurwerkvrije zones ingesteld, rond verzorgingshuizen, kinderboerderijen en scholen. 8 procent van de pollrespondenten is tegen een algeheel verbod op vuurwerk, maar voor dit soort vuurwerkvrije zones. Daarvan zijn er dit jaar echter weinig bijgekomen.

'Verbied knalvuurwerk en vuurpijlen'

In plaats daarvan wordt dit jaar opgeroepen tot een verbod voor specifieke soorten vuurwerk. De politie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) pleiten voor een verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk, om 'het voortdurende patroon van veel letsel en ordeverstoringen' te doorbreken. 1 op de 5 pollrespondenten kan zich in deze maatregel vinden, waarvan de helft alleen een verbod op knalvuurwerk zou willen.

Geen vuurwerk voor particulieren

De allergrootste groep, 65 procent, ziet liever dat particulieren helemaal geen vuurwerk meer afsteken: 40 procent zonder alternatief, een kwart zou er dan wel graag een georganiseerde vuurwerkshow voor in de plaats willen zien.

Vorig jaar werd er nog geen onderscheid gemaakt in knal- en siervuurwerk. Waar nu in totaal 85 procent tegen (knal)vuurwerk pleit, was dat vorig jaar nog 77 procent. Daarvan wilde 55 procent alleen een ban als er georganiseerde shows voor in de plaats komen - die groep is nu dus afgenomen.Nieuwe poll

Wil jij ook je mening delen? Dat kan via de poll van het Radar Testpanel. Je kunt je voor het testpanel inschrijven via deze intake-enquete. Meedoen is gratis, en je wordt dan ook uitgenodigd voor de onderzoeken van Radar.