Krijg je een boete als je kerstboom uit de auto steekt?

kerstboom auto.jpg

Heb jij je kerstboom al in huis gehaald of ben je dat dit weekend van plan? Lees je dan vooral goed in hoe het zit met het vervoeren van deze naaldboom. Want hoe feestelijk het ook is om een auto met grote kerstboom achterin of op het dak te zien rijden, je kunt hier ook een flinke boete voor krijgen.

Een kerstboom valt ook wel onder ‘ondeelbare’ lading, wat betekent dat het tot één meter voor of achter de auto mag uitsteken. Je kunt je boom dus prima in de achterbak leggen of op het dak binden, zolang de maximale lengte van één meter niet overschreden wordt. 

Daarnaast zou je de boom ook nog in de breedte in de auto kunnen leggen: hier mag de boom maximaal twintig centimeter aan beide kanten uitsteken tot een maximumbreedte van 2,55m. De achterklep mag hierbij ook deels open blijven, mits je ervoor zorgt dat deze niet verder kan openwaaien.

Zo hoog kan je boete worden

Houd je je netjes aan deze regels, dan is er niets aan de hand! Maar steekt de boom toch verder uit, dan riskeer je de volgende boetes:

  • Steekt de boom verder dan één meter uit? Dan riskeer je een boete van 160 euro.
  • Maar steekt de boom verder van 1,75 meter uit? Dan kan de boete oplopen tot maar liefst 240 euro
  • Let er bovendien goed op dat je nummerbord nog goed leesbaar is. Is dat niet het geval? Dan kan daar nog een extra 160 euro voor gerekend worden. 
  • Hetzelfde geldt voor het zichtbaar zijn van de achterlichten en richtingaanwijzers. Ook hiervoor staat een boete van 160 euro klaar.

Wil jij een hele grote kerstboom kopen en vervoeren?

Wat nu als jij een kleine auto hebt, maar toch een grote kerstboom naar je huis wil vervoeren? Dit zou ook nog kunnen, mits je auto het houdt natuurlijk, door gebruik te maken van een markeringsbord. Hierdoor mag de lading maximaal de helft van de lengte van je auto uitsteken met vijf meter als het maximum. 

Wel heeft een grotere boom ook een betere voorbereiding nodig. Zorg ervoor dat de boom goed vast komt te liggen en niet makkelijk verschuift. Dit kan je bijvoorbeeld regelen door spanbanden mee te nemen, waarmee je ook de achterklep goed vast kunt zetten.