Last van een blijvende zweetgeur in je kleding? Zo haal je die eruit
Je kent het wel; van die kledingstukken die je eigenlijk liever niet meer draagt, omdat er al standaard een zweetgeurtje in hangt. Waarin je na de kleinste inspanning voor je gevoel al een enorme zweetlucht verspreidt. Dat wil je natuurlijk liever niet, en daarom geeft Radar je tips hoe je weer van deze lucht afkomt.
Voorkomen is beter dan genezen
hoewel dit artikel tips bevat om de zweetgeur uit je kleding te krijgen, bespreken we ook nog even hoe je voorkomt dat deze geur in je kleding gaat zitten. Denk bijvoorbeeld aan de stof waar je kleding van gemaakt is. Zo zweet je een stuk minder in natuurlijke, plantaardige materialen zoals katoen en linnen. Veel zweten doe je in synthetische stoffen als polyester en acryl.
Daarnaast speelt ook persoonlijke hygiëne een grote rol. Wanneer je zweetgeur in kleding wilt vermijden is het verstandig om je oksels regelmatig te wassen en kleding niet langer dan een dag te dragen als deze al niet lekker ruikt. Ook een anti-transpirant deodorant kan helpen om de ergste zweetgeur tegen te gaan.
Met deze tips verwijder je die zweetgeur
Heb je ondanks deze voorzorgsmaatregelen toch last van zweetgeur in je kleding? Bestrijd dit dan met de volgende tips:
1. Azijn
Azijn blijkt de meest effectieve methode te zijn om de permanente zweetgeur uit je kleding te krijgen. Vul hiervoor een emmer met water en azijn en dompel het kledingstuk er lekker goed in onder. Je kunt het op die manier prima een nacht laten staan en je hoeft niet bang te zijn dat de geur ook nog in het shirt blijft hangen. Dit gaat er na het wassen namelijk moeiteloos uit.
2. Soda
Waar werkt het niet voor? Ook tegen een zweetgeur kun je het gebruiken. Net als bij azijn meng je ook soda met water en maak je hier een sopje van, waar je de kleding in kunt leggen.
Dit mengsel hoef je niet de hele nacht te laten staan, maar een flink uur heeft het wel even nodig. Pas dus op dat je het niet de hele nacht laat staan, want soda kan de kleur van je kleding aanpassen. Na het intrekken van het mengsel, was je de kleding uit in de wasmachine.
3. Dettol
Een van de meest bekende desinfectiemiddelen zou je ook kunnen gebruiken om de penetrante zweetgeur uit je kleding te krijgen. Smeer het middel op de oksels van je shirt en laat het even intrekken, zodat het de bacteriën die de zweetlucht veroorzaken te lijf kan gaan. Hierna was je het kledingstuk uit in de wasmachine.
4. Vriezer
Een andere geprezen methode is die van je kleding in de vriezer stoppen. De lage temperatuur van de vriezer zou namelijk de bacteriën doden die de zweetgeur veroorzaken. Doe je kleding wel even in een plastic tas, zodat je kleding niet beschadigd raakt.
5. Stomen
Naast hele lage temperaturen, houden de zweetbacteriën ook niet van hoge temperaturen. Nu kun je je kleding naar een stomerij brengen, maar je kunt het ook gemakkelijk zelf stomen door de strijkbout op stoomstand te zetten. Daarnaast zijn er ook hand-kledingstomers te koop die je hier voor kunt gebruiken.
Zorg ervoor dat je je kleding op de normale manier wast, waarna je het eerst aan de lucht laat drogen. Wanneer het nog een beetje nattig of klam is, ga je er met het stoomapparaat overheen. Let er wel op dat de kleding die je stoomt, hier ook tegen kan.