Medicijnkosten

Het prijsbeleid voor medicijnen zorgt voor enorme verwarring – en dat terwijl het aanvankelijk juist gericht was op het verlagen van de kosten voor de patiënt en voor de verzekeraar, en op het verminderen van de extreme winsten van de apotheker. Welke verzekeraar voert welk beleid?

De wijze waarop de prijzen gedrukt worden, kunnen omschreven worden met vier methodes: preferentiebeleid, historische prijzen, pakjesprijzen en laagste-prijsgarantie.

Doordat de verschillende verzekeraars andere methodieken gebruiken, en soms zelfs bij dezelfde verzekeraar verschillende methodes worden gebruikt om de prijzen te bepalen, is transparantie helemaal zoek. Noch de apotheker, noch de patiënt heeft enig idee wat voor het medicijn betaald moet worden, en wat later van het eigen risico van de patiënt wordt afgetrokken. Als de consument vooraf aan de apotheker vraagt of het misschien verstandiger is om de medicijnen zelf af te rekenen, kan de apotheker daar geen antwoord op geven. Zo kan het voorkomen dat de prijs op het pakje 49 euro is, maar dat er 190 euro van het eigen risico wordt afgeschreven.

Lees hier wie welk prijsbeleid voert.

Forumreacties

95
  • Door Radar

Goedkope en makkelijk te verkrijgen medicijnen. Dat is de insteek van het in 2008 ingevoerde preferentiebeleid. De verzekeraar bepaalt sindsdien welk middel voor welke ziekte wordt vergoed aan de patiënt. De prijzen van medicijnen zijn hierdoor enorm gedaald en is er een einde gekomen aan de torenhoge winsten van apothekers. Iedere zorgverzekeraar heeft inmiddels echter zijn eigen beleid ontwikkelt. Het resultaat: complete chaos. Als patiënt krijg je te maken met vaak wisselende merken medicijnen. De prijs die op het etiket vermeld staat komt niet overeen met het bedrag dat van het eigen risico wordt ingehouden. En krijg je ook daadwerkelijk het goedkoopste middel? Of betaal je juist veel te veel. Maandag 22 oktober 2012 laat Radar zien hoe zorgverzekeraars met hun verschillende soorten beleid, chaos scheppen bij patiënt en apotheek. TROS Radar: maandag 20:30 op Nederland 1

  • Door Jaap Bootsma

Dat we goedkope medicijnen gebruiken vind ik oke, als ze maar dezelfde werking hebben als het patent medicijn. Dat is niet altijd het geval, je hebt goede en slechte vervangers. Dit wordt echter niet gemeld, immers 'de werkzame stof' is hetzelfde. De verzekeraar kan dus een slecht werkende pil als preferentie hebben, waardoor je niet een goed werkende pil kan krijgen. Gevolg : je gaat weer naar de arts met klachten, krijg weer onderzoeken, andere medicijnen en zo, kortom : extra kosten die volstrekt overbodig zijn en veel medicijnen die weggegooid gaan worden. Waarom niet zo'n systeem dat een verzekeraar een bepaald bedrag vergoedt en dat je als patiënt samen met de apotheek naar een goed werkend generiek medicijn kan gaan zoeken? Waarom wordt toegestaan dat de verzekeraar op de stoel van de arts en de apotheek is gaan zitten? Hebben ze daar ook een licentie voor? Voor de patiënt is er geen marktwerking en geen vrije keus in dit systeem. De marktwerking in de zorg is een sprookje waar alleen de politiek nog in gelooft.

  • Door couzou

Ben blij dat de prijzen zijn gedaald, alleen ik weet niet of het bij mijn apotheek zo is maar ik krijg sinds enige tijd dwz 2 jaar geen prijzen meer geprint op mijn medicijnen. Wat ik veel belangrijker vind is dat ik graag van de Zorgverzerkeraars een overzicht krijg eens per jaar of desgewenst 2 keer per jaar wat mijn kosten van het medicijn gebruik zijn. Zodat ik weet wat de medicijnen daadwerkelijk mogen kosten, want ik heb en ik denk velen , geen inzicht wat mijn medicijnen kost. Dit mag toch geen probleem zijn met de huidige automatisering. Ik weet van 3 jaar terug dat ik voor ongeveer 650,00 euro aan medicijnen per kwartaal krijg maar als ik in het buitenland ze koop dan ben ik ongeveer 20-25% goedkoper uit. Ik vind dat een groot verschil. Laat de politiek daar maar eens naar kijken want dat doen de Apotheek organisaties ook, vandaag dit merk en morgen een andere, de ene keer komt het uit Nederland en de andere keer uit Spanje en dan Griekenland en zo kan je wel door gaan. En dat allemaal in het belang van hun portemonnee. En wij als burgers maar premie betalen. En zij zeg maar ordinair(gewoon) zakkenvullen. Maar waarom geen transparantie van iedereen voor iedereen, zowel burger, overheid, apothekers en zorgverzekeraars. Vertel eerlijk wat de kosten zijn van het medicijn gebruik en wat de medicijnen kosten.