Meer ernstige brandwonden door barbecue

bbq-aansteken-brandwond29052017.jpg

Negen mensen hebben de afgelopen dagen ernstige brandwonden opgelopen doordat bij het aansteken van een barbecue, vuurkorf of sfeerhaard een brandbare vloeistof werd gebruikt.

Ze werden in het brandwondencentrum in Beverwijk, Rotterdam of Groningen opgenomen. Dit soort 'mooiweerongevallen' is vorig jaar toegenomen met bijna 9 procent, meldt de Nederlandse Brandwonden Stichting maandag.

Meer fouten met benzine en spiritus

De stichting is bezorgd omdat er de afgelopen jaren juist sprake was van een daling. Vorig jaar belandden na het gebruik van brandbare vloeistoffen 88 mensen met zeer ernstige brandwonden in het brandwondencentrum, in 2015 waren dat er nog 81. Opmerkelijk was het aantal mensen dat de fout inging met benzine of spiritus: een verdubbeling van negentien naar veertig slachtoffers.

Te weinig kennis over gevaren van spiritus

De oorzaak van die plotselinge toename is niet bekend, maar er is een piek in de zomermaanden. Wel wijst de stichting erop dat mensen weinig weten over de gevaren van spiritus, (was)benzine of bio-ethanol. Zo vormt zich áltijd een gaswolk in de lucht zodra je de fles opent. Die wolk is groot en blijft in de lucht hangen. Eén vonk kan dan al een meterslange steekvlam veroorzaken. Daarom kan niet alleen degene die de vloeistof op de BBQ of korf spuit vlam vatten, maar ook juist de omstanders.

'Maak gebruik van aanmaakblokjes'

De stichting raadt het gebruik van brandbare vloeistoffen af bij het aansteken van bijvoorbeeld een BBQ. Dat moet altijd met aanmaakblokjes. In geen geval mogen brandbare vloeistoffen op een open vuurbron worden gespoten, aldus de stichting.

Bron: ANP