background branding

Meningen verdeeld over eerste klas in de trein: ‘Halveren zou al helpen’

Eerste Klas

Het komt regelmatig voor dat eersteklascoupés van een treinstel niet vol zijn, terwijl er in de tweede klas geen plek is om te zitten of staan. Daarom was Radar benieuwd of jullie vinden dat de eerste klas afgeschaft moet worden. De meningen hierover zijn verdeeld, blijkt uit onze poll. 

Ongeveer de helft wil eerste klas houden

Radar zette de volgende vraag online: Vind jij dat de eerste klas in de trein afgeschaft moet worden?

In totaal reageerden 7.687 mensen op deze poll. De meningen over het afschaffen zijn verdeeld: 45 procent vindt dat de eerste klas niet afgeschaft moet worden, 43 procent vindt van wel. 12 procent van de deelnemers antwoordde 'misschien'. 

Mensen kiezen er zelf voor om meer te betalen

Deelnemers die vinden dat de eerste klas moet blijven bestaan, vinden vooral dat mensen zelf moeten kunnen kiezen. Zij geven aan dat mensen best wat meer comfort en kans op een zitplaats mogen hebben als ze bereid zijn daar meer voor te betalen. 

“Als mensen om welke reden dan ook per se een zitplaats willen hebben, moet dat mogelijk zijn tegen extra betaling”, vertelt een van de deelnemers.

“Extra geld betalen voor een zitplaats moet mogelijk zijn”, aldus een ander. 

Extra betalen voor rust en een zitplek

Ook geven mensen aan dat ze vanwege persoonlijke omstandigheden graag in een rustigere coupé zitten en meer kans hebben op een zitplaats. Bijvoorbeeld omdat ze slecht ter been zijn en niet lang kunnen staan, snel overprikkeld raken of willen werken in de trein. 

“In de eerste klas heb je meer kans op een plaats, wat heel handig is als je slecht ter been bent of door rugklachten niet kan staan. Ook is het er rustiger als men zich wil voorbereiden op een vergadering of examen”, vertelt een deelnemer bijvoorbeeld. 

Niet meer van deze tijd en te volle treinen

Mensen die voor afschaffing van de eerste klas zijn, geven vooral aan dat ze het niet meer van deze tijd vinden. “Het is niet van deze tijd dat mensen een voorkeurspositie hebben, omdat zij meer kunnen betalen voor een treinkaartje”, aldus een van de deelnemers. 

Ook geven veel mensen aan dat ze de drukte in de trein een reden vinden om de eerste klas af te schaffen. "Te weinig zitplaatsen tweede klas en niet bezette stoelen eersteklas is niet meer aanvaardbaar”, vertelt een deelnemer bijvoorbeeld. 

“De eerste klas coupés staan vaak leeg en de rest staat als sardientjes in de tweede klas", aldus een ander. 

Meer controle nodig 

Er zijn zelfs mensen die zelf in de eerste klas rijden die vinden dat het afgeschaft moet worden. Zo vertelt een deelnemer: “Ik betaal extra voor de eerste klas, maar er zitten bijna altijd andere reizigers omdat er toch bijna nooit controle is. Waarom moet ik dan extra betalen?” 

Minder stoelen in de eerste klas

Mensen die twijfelen over het afschaffen van de eerste klas vinden wel dat er minder eersteklas plaatsen moeten zijn, zodat er meer mensen in de tweede klas kunnen zitten. Zo vertelt een deelnemer: “Ik vind de eerste klas wel rustgevend, maar als daardoor veel mensen in de tweede klas moeten staan is dit niet goed. Ik denk dat er minder plaatsen in de eerste klas moeten komen, omdat het over het algemeen toch te dun bezet is.” 

Ook vinden ze dat de eerste klas bij drukte vaker opengesteld moet worden. “Bij extreme drukte moeten ze de eerste klas toegankelijk maken voor mensen die geen zitplaats hebben”, aldus een van de deelnemers. 

Meer over