Minder betalingsachterstanden op hypotheken

hypotheek_03.jpg

Het aantal mensen dat in financiële problemen komt met de hypotheeklasten is voor het eerst in tien jaar tijd aan het afnemen.

Het gaat wel om een hele lichte daling: in april dit jaar telde het Bureau Krediet Registratie (BKR) nog 112.800 mensen met een betalingsachterstand op de hypotheek van meer dan vier maanden. Dat zijn er nu 112.681.

Nog niet juichen

De algemeen directeur van BKR, Peter van den Bosch, relativeert de cijfers: 'Wij durven nog niet te juichen', zegt hij. 'Met een kleine daling op de betalingsachterstanden bij hypotheken schiet de samenleving niets op als de achterstanden en uitstaande schulden bij de Belastingdienst en de studieschulden sterk toenemen.'

Betalingsachterstand

Los van de betalingsachterstanden op leningen en hypotheken die bij BKR worden geregistreerd, kampen in Nederland naar schatting ruim 2,3 miljoen huishoudens met minimaal één betalingsachterstand.

Breder zicht

BKR maakt zich er al langer hard voor dat er een breder zicht komt op betalingsachterstanden. Door meer informatie over schulden te delen en samen te werken, kan volgens de instantie schuldenproblematiek effectiever worden aangepakt. BKR werkt ook al samen met een aantal gemeenten om hen te ondersteunen met signalen die duiden op schuldenproblemen.

Bron: ANP