Moet je betalen voor ongevraagde reparaties of onverwachte extra kosten?

Fietsenmaker.jpg

 Zo nu en dan verlenen bedrijven een dienst waar je niet om hebt gevraagd. Denk aan de fietsenmaker die niet alleen je band plakt, maar ook je ketting spant. Of de reparateur die naast de batterij van je telefoon ook je kapotte scherm vervangt. De rekening die jij moet betalen valt hierdoor veel hoger uit. Moet je hier ook echt geld voor neerleggen? Radar zocht het uit. 

Je moet er vooraf mee instemmen

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: nee, je hoeft hier niet voor te betalen. “Wat je niet hebt besteld, hoef je niet te betalen.” Dat legt een woordvoerder van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) uit. “Als een bedrijf iets extra’s wil doen of repareren, moet je daar eerst vooraf mee instemmen.” Een monteur, fietsenmaker, installateur of reparateur moet je dus eerst informeren over de (extra) diensten die hij wil verlenen, zodat je akkoord kunt geven voordat ze worden uitgevoerd. 

Dit geldt ook als er tijdens de dienst blijkt dat er extra kosten gemaakt moeten worden. De woordvoerder van de ACM vertelt een voorbeeld waarbij een vloer werd gelegd. “Deze bleek niet goed en moest bewerkt worden. Dit werd vooraf niet gemeld, maar achteraf wel in rekening gebracht.” Ook dat is een ongevraagde levering van een dienst, waar je niet voor hoeft te betalen. 

Zet afspraken op papier

Het is daarom belangrijk om duidelijk te communiceren welke reparaties je wel en niet wilt laten uitvoeren. “Je kunt ook eerst om een prijsopgave vragen voor de reparatie. Op basis daarvan kun je dan al dan niet instemmen met de aanpak en het bedrag”, aldus de woordvoerder van de ACM. “Daarmee kun je discussie achteraf voorkomen.” 

Het is wel verstandig om zulke afspraken op papier te zetten. Op het Radar Forum kwam een bericht binnen van iemand die veel meer moest betalen voor de reparatie van haar auto, ondanks mondelinge afspraken over de prijs. Mondelinge afspraken zijn namelijk wel geldig, maar achteraf moeilijk te bewijzen. 

Let op de soort prijs die je afspreekt

Stel je vooraf een prijs vast? Let dan goed op of je een vaste prijs of een richtprijs krijgt. Een richtprijs is namelijk een schatting en kan hierdoor hoger uitvallen. 

Verband malafide spoeddiensten

De Autoriteit Consument en Markt ziet een relatie met het probleem van malafide spoeddiensten zoals slotenmakers of loodgieters. “Ook daarbij komt het voor dat bij de afspraken vooraf een duidelijke prijsopgave wordt gedaan, maar deze later wordt verhoogd met allerlei kosten die eerder niet genoemd waren en bijvoorbeeld BTW.”  

Eerder schreef Radar al over hoe je oplichting door malafide spoeddiensten kunt voorkomen. En wat je kunt doen als het te laat is. 

Onze beste artikelen over dienstverleners in je mailbox? Radar heeft een nieuwsbrief. Meld je gratis aan! Dat kan hier