Moet je opletten met medicijnen als je geen lactose of gluten verdraagt?

Intolerantiemedicijn.jpg

Gluten en lactose zitten wel eens als hulpstof in een geneesmiddel. Wie waakt ervoor dat je geen medicijnen voorgeschreven krijgt waar deze stoffen in zitten als je er allergisch of intolerant voor bent? Radar zoekt het uit.

Huisarts krijgt een melding

Huisartsen houden rekening met jouw overgevoeligheid bij het voorschrijven van medicijnen. “Zij kunnen in hun systeem aangeven dat jij allergisch bent voor een bepaalde stof”, legt Annemieke Horikx, apotheker bij de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP), uit. “Op het moment dat de huisarts jou een geneesmiddel voorschrijft waar deze stof in zit, krijgt hij een melding. Hij kan dan kijken of er een ander medicijn is dat dezelfde werking heeft en deze hulpstof niet bevat.” 

Horikx geeft hier wel een belangrijke kanttekening bij: “Het moet wel bekend zijn dat je allergisch bent voor deze stof en daar schort het nog wel eens aan.” De systemen van ziekenhuizen, huisartsen en apothekers zijn namelijk niet altijd gekoppeld. Als bij je dokter is getest dat jij een glutenallergie hebt, is dat daarom niet automatisch bekend bij je apotheek. En andersom. Je bent zelf verantwoordelijk om je allergie of intolerantie bij alle instanties te melden. 

Apotheker krijgt ook een melding

Niet alleen de huisarts, maar ook de apotheek krijgt een melding dat jij een bepaalde stof niet verdraagt. Zij kunnen binnen een groep vergelijkbare medicijnen een alternatief kiezen waar deze hulpstof niet in zit. Binnen de cholesterolremmers kunnen zij bijvoorbeeld kiezen voor een merk zonder tarwemeel als je daar overgevoelig voor bent. 

Ook hierbij is het dus van belang dat het bij jouw apotheek bekend is dat je allergisch bent voor een bepaalde stof en hier ben je zelf verantwoordelijk voor.

Bij medische noodzaak wordt een ander middel vergoed

Apothekers houden bovendien in de gaten of een alternatief geneesmiddel vergoed wordt door je verzekering. “Zij moeten zich in eerste instantie houden aan het preferentiebeleid van je zorgverzekeraar”, legt Horikx uit. Verzekeraars wijzen namelijk een voorkeursmiddel aan in een groep medicijnen. Dat merk krijg je in eerste instantie voorgeschreven. 

“Als de apotheker een melding krijgt dat dit medicijn een hulpstof bevat waar jij niet tegen kunt, nemen zij contact op met je huisarts”, vertelt Horikx. “Ze vragen dan of de dokter kan aangeven dat er medische noodzaak is om een ander geneesmiddel voor te schrijven. Overgevoeligheid geldt namelijk als reden om af te wijken van het beleid van je zorgverzekeraar en dan krijg je het vergoed.”

Medicijnen soms wel voorgeschreven bij intolerantie

Bij overgevoeligheid voor bepaalde stoffen, is het volgens Horikx wel belangrijk om onderscheid te maken tussen een allergie en een intolerantie. “Als je allergisch bent voor een bepaalde stof, krijg je er meteen last van. Ook als je er maar een heel klein beetje van binnenkrijgt. Als je intolerant bent kun je een bepaalde hoeveelheid van de stof nog aan. Pas als je er meer van binnenkrijgt, krijg je er last van.” 

Bronnen: KNMP