background branding

Mogelijk verbod op facelift met draadjes

pc_2207_780.jpg

Een verbod op de 'threadlift', een cosmetische ingreep waarbij de gezichtshuid door middel van draadjes wordt gelift. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) is de behandeling onveilig en niet effectief.

De threadlifts worden geregeld toegepast onder niet-steriele omstandigheden door mensen die er niet speciaal voor zijn opgeleid, meestal basisartsen. De draden die worden gebruikt zijn in principe oplosbaar, maar kunnen toch aanzienlijke littekens in gezicht en hals opleveren omdat ze weerhaakjes hebben om zich in de huid vast te hechten.

Tijdelijk effect

Bij een threadlift, ook wel niet-chirurgische facelift of lunchtimelift genoemd, worden de draden met een naald onder de huid geregen en aangetrokken. Zo verdwijnen rimpels en verzakkingen. Omdat de draden oplosbaar zijn, is het effect maar tijdelijk en verdwijnt het na enkele weken. Volgens de NVPC kan ook het materiaal waarvan de draadjes zijn gemaakt, gevaarlijk zijn. Ze zijn van hetzelfde materiaal als permanente en semipermanente fillers, waarvan een deel vanwege ernstige complicaties sinds 2014 is verboden.

De NVPC wijst erop dat voor de behandeling veilige alternatieven bestaan, zoals inspuiting met hyaluronzuren of de plastisch-chirurgische facelift.

Bron: ANP