Cosmetische operaties vaak mislukt

plastische-chirurgie-780.jpg

Plastisch chirurgen luiden de noodklok over complicaties bij behandelingen door cosmetische basisartsen. 80 procent van de plastisch chirurgen ziet elke maand patiënten met ernstige complicaties door ondeskundig handelen.

Dit leidt tot flink gedupeerde patiënten, zegt de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). De vereniging zegt dat vaak dure en complexe operaties nodig zijn om te herstellen en om er weer 'normaal' uit te zien.

Meldpunt

De NVPC heeft een meldpunt ingesteld om de missers bij cosmetische behandelingen te registreren. De organisatie pleit bij minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg voor strengere en eenduidige regels rond cosmetische behandelingen. De beroepsgroep zegt dat er onvoldoende sprake is van regulering als het gaat om kwaliteit van esthetische chirurgie. Uit onderzoek van de NVPC blijkt dat het regelmatig misgaat met fillers, ooglidcorrecties en liposucties.

Risico

Ali Pirayeh, plastisch chirurg en bestuurslid van de NVPC, zegt dat patiënten moeten kunnen vertrouwen op goede zorg. 'Cosmetische operaties die ondeskundig en onder onveilige situaties worden uitgevoerd vormen een risico voor de patiëntveiligheid en ondermijnen daarnaast het vertrouwen van het publiek in artsen. Een verkorte cursus esthetische chirurgie kan onmogelijk de behandelaar dezelfde expertise en opleiding voor kwaliteit en veiligheid geven als een chirurgisch specialistische opleiding.'

Kwaliteitsplan

De Nederlandse Stichting Esthetische Geneeskunde (NSEG) zegt de zorgen van de chirurgen te delen. 'De kwaliteit kan beter beter en neemt de rapportage van de NVPC serieus.' De NSEG heeft van Schippers een subsidie gekregen om een 'kwaliteitsplan' voor de hele cosmetische sector te ontwikkelen. Inmiddels is er ook een opleiding voor cosmetische artsen. De NSEG is een samenwerking van artsen en medisch specialisten die in de cosmetische sector werken.

Bron: ANP / NOS