Minister Schippers heroverweegt opname plastische chirurgie in basispakket

Minister Schippers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) biedt plastisch chirurgen nadrukkelijk een opening om medisch noodzakelijke plastische chirurgie weer vanuit de basisverzekering te vergoeden. 'Doe mij een voorstel dat ik niet kan weigeren.' Hiermee gaat de minister in tegen alle adviezen die zij hierover krijgt.

Dat zegt de minister in een interview met Radar (AVROTROS). Ze reageert hiermee op de 1000 reacties die Radar de minister aanbiedt naar aanleiding van twee eerdere uitzendingen over de vergoedingen omtrent plastische chirurgie. Radar besteedde op 12 januari en 9 maart aandacht aan medisch noodzakelijke plastische chirurgie, die niet vanuit de basisverzekering vergoed wordt.

Minster gaat verder dan pakketadviseur

In 2005 haalde toenmalig minister Hoogervorst de vergoedingen uit het ziekenfonds, omdat hier teveel misbruik van gemaakt zou worden. Minister Schippers biedt nu ruimte om deze vergoedingen te heroverwegen. 'Ik ben bereid naar ieder goed plan te kijken waarin je goede afbakeningen hebt en waar we met elkaar zeggen, dit is echt iets wat nodig is voor mensen om te kunnen functioneren, omdat het medisch noodzakelijk is.' Hierin gaat de minister verder dan haar pakketadviseur, het Zorginstituut Nederland,  die waarschuwt dat dit lastig te handhaven is. De minister vindt de situatie echter dusdanig dat ze een belangrijke oproep doet aan de artsen zelf.