Medisch noodzakelijke plastische chirurgie weer vergoed

operatie_kamer-780.jpg

Een aantal medisch noodzakelijke cosmetische ingrepen wordt vanaf 2017 toch weer vergoed via het basispakket. Het gaat om ooglidcorrecties, besnijdenis van het mannelijk geslacht en het aanbrengen van een borstimplantaten bij vrouwen en transgenders die geen borstgroei hebben.

De ingrepen zitten weer in de basisverzekering als ze tenminste worden uitgevoerd op medische indicatie, bijvoorbeeld als iemand door een verlamd ooglid veel minder zicht heeft. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) maakte dat vrijdag bekend na de wekelijkse ministerraad.

De plastisch chirurgische ingrepen verdwenen eerder uit toen nog het ziekenfonds omdat er te veel misbruik van zou worden gemaakt. Mensen gebruikten het steeds meer alleen om zich te verfraaien. Schippers heeft afspraken gemaakt met plastisch chirurgen en zorgverzekeraars om herhaling te voorkomen.

Het plaatsen van implantaten voor ontbrekende hoek- en snijtanden wordt voortaan vergoed tot en met het 22e jaar. Nu ligt die grens nog bij 18 jaar. Voorwaarde is wel dat het verlies of geheel ontbreken van de tand voor het achttiende levensjaar is ontstaan.

Voor mensen met zogeheten etalagebenen in de tweede fase worden 37 behandelingen door de fysiotherapeut vergoed. Bij etalagebenen hebben mensen door vernauwde bloedvaten pijn in hun benen. Volgens het Zorginstituut Nederland (ZIN) is oefentherapie voor deze groep vaak effectiever dan behandeling in het ziekenhuis door de vaatchirurg.

Aandacht voor probleem in Radar

Radar besteedde in januari en in maart dit jaar al aandacht aan dit probleem en we deden een oproep: meld je als je niet de plastische zorg vergoed krijgt die je nodig hebt. Dat het inderdaad een groot probleem is, blijkt uit de honderden reacties die we binnenkregen. Bijna 1.000 mensen zitten te springen om een operatie die ze niet vergoed krijgen.

Er heersen nog steeds veel misverstanden omtrent plastische chirurgie. In 85 procent van de gevallen zijn de operaties niet puur esthetisch van aard, maar medisch noodzakelijk. Dat beamen ook de patiënten. Helaas worden deze operaties lang niet altijd vergoed, zo blijkt uit de ontvangen reacties.

Bron: ANP