Smeren tegen rimpels met gojicream?

rimpels-creme-03-02-780.jpg

Antioxidanten in een potje: een wondermiddel tegen rimpels? Radar spreekt met Dr. Jetske Ultee en dermatoloog Menno Gaastra.

Allereerst: wat is gojicream eigenlijk?

Aan de crème is een extract van de gojibes toegevoegd. Dit extract komt uit het fruit van de bes of uit de zaden van de bes. Volgens Ultee wordt de gojibes al meer dan tien jaar verwerkt in cosmeticaproducten.  

In dat extract zitten antioxidanten. En, nu wordt het een beetje een technisch verhaal: die antioxidanten kunnen vrije zuurstofradicalen uitschakelen. Wacht even: vrije zuurstofradicalen? Dat zijn - volgens Ultee - de echte 'bad guys': ze zijn hoofdverantwoordelijk voor huidveroudering.

Dus als ik begin met smeren verdwijnen mijn rimpels?

Zo is het niet helemaal. Antioxidanten werken namelijk vooral preventief tegen rimpels. Ultee: 'Met een crème kun je nu eenmaal niet je bestaande rimpels weg smeren.' Andere tekenen van huidveroudering, zoals pigmentvlekken, kun je volgens Ultee wel verminderen met goede crèmes, bijvoorbeeld dus door te smeren met antioxidanten.

Waar moet ik op letten als ik gojicream koop?

Kijk in ieder geval goed naar de ingrediëntenlijst! Irriterende stoffen als parfum en geurstoffen zoals linalool, geraniol en citronellol kunnen de huid beschadigen en juist verouderen, waarschuwt Ultee.  Van de volgende stoffen is bekend dat ze antioxiderende eigenschappen hebben: vitamine C (ascorbic acid), vitamine E (tocopherol), ergothioneine, CoQ10, alphalopoic acid, idobenone, lipoic acid en glutathione.

 

Ultee tipt: kijk naar crèmes waar meer dan één antioxidant in zit. De stoffen versterken elkaars werking. Een goede combinatie is vitamine E (tocopherol) en vitamine C (ascorbic acid).

 

Nog een goede raad van Ultee: Het is ook van belang hoeveel antioxidanten er in het product zijn verwerkt. Maar dat is helaas lastig te zeggen. Let er vooral op waar in de ingrediëntenlijst de antioxidanten staan. Staan de antioxidanten in het onderste 1/3 deel van de ingrediëntenlijst dan kun je er vanuit gaan dat de concentratie te laag is voor een effect.

 

En tot slot: Antioxidanten zijn gevoelig voor licht en zuurstof! Controleer dus of de verpakking een luchtdicht pompje heeft.

Is de werking van antioxidanten wetenschappelijk aangetoond?

Ultee: 'Studies waarin specifiek naar het effect van deze stof in gojicream is gekeken, zijn er naar mijn weten niet. Aan de hand van de eigenschappen van lycium barbarum fruit extract, kun je wel wat zeggen over de mogelijke effectiviteit in een crème.'

 

Let wel: er is volgens Ultee geen onderzoek bekend over mogelijke huidallergieën. Tomaten en gojibessen behoren beide tot de nachtschadefamilie. Let dus op als je een tomatenallergie hebt! Sowieso geldt: probeer een nieuw product altijd eerst uit op een klein stukje huid. 

Moet ik 50 euro neerleggen voor een potje gojicream?

Radar Radio sprak in de uitzending met dermatoloog Menno Gaastra. Hij noemt gojicream, in een potje voor 50 euro, 'pure onzin'. Maar: smeren met een crème heeft volgens hem zeker zin: 'je huid veroudert namelijk door een tekort aan vocht'. Gaastra denkt alleen niet dat vrije radicalen (uit antioxidanten) enig effect hebben op je huid. Er treedt volgens hem meteen een reactie op met zuurstof.

Gaastra legt uit dat de antioxidanten die in gojibessen zitten, ook te vinden zijn in allerlei groente- en fruitsoorten. Ze zorgen voor een betere afvalverwerking in je lichaam en kunnen huidveroudering tegengaan. Dus: groente en fruit met de juiste antioxidanten is een veel beter idee. Gaastra: 'Ik zie de meerwaarde niet in van zo'n crème. Het is grote onzin om vijftig euro voor een potje te betalen.'

Bron: Jetske Ultee / Menno Gaastra