Nationale Nederlanden verliest belangrijke woekerpoliszaak

Klanten - verenigd in Vereniging Woekerpolis - hebben eind september 2023 gelijk gekregen van de hoge rechter in de woekerpoliszaak. De uitspraak: de kosten hadden moeten worden verteld aan de klant bij de verstrekking van een beleggingspolis. Dat besloot het Hof in Den Haag, na een jarenlang slepende woekerpolis rechtszaak tegen Nationale Nederlanden. Radar besteedt opnieuw, in de uitzending van 2 oktober 2023 aandacht aan de woekerpolis. In 2006 bracht Radar aan het licht dat Nationale Nederlanden gemiddeld veertig procent inhoudt op het geld van hun klanten.
Nationale Nederlanden laat het er niet bij zitten
Nationale Nederlanden is het niet eens met de uitspraak en gaat in cassatie, zo laat de verzekeraar weten in hun persbericht. “De verzekeraar heeft blijkbaar alles uit de kast gehaald om maar niet te hoeven toegeven dat ze fout zitten”, zegt Ab Flipse, de voorzitter van Vereniging Woekerpolis.nl.
Het oordeel van het hof is volgens hem duidelijk: de kosteninhoudingen door Nationale Nederlanden worden in dit oordeel aangemerkt als ‘oneerlijk beding’. Dit houdt in dat in de poliscontracten nergens is afgesproken dat Nationale Nederlanden kosten mag inhouden op het geld van de klant. Het gaat hier om de volgende kosten: de eerste kosten, afsluit- en doorlopende provisie, incassokosten, administratiekosten en beheerkosten.
Andere woekerpolissen
Deze uitspraak is belangrijk voor alle andere woekerpolissen. Want deze beleggingsverzekeringen zijn door bijna alle verzekeraars verstrekt. Tussen 1990 en 2008 zijn er maar liefst zo'n 6 miljoen van deze verzekeringsproducten verkocht.
Als klant legde je maandelijks of jaarlijks geld opzij, met de belofte van de verzekeraar dat dit geld voor jou werd belegd. Het leek erop dat je verzekerd was van je geld, met mogelijk risico’s door tegenvallende beleggingen. Maar vrijwel nooit is aan jou verteld dat de verzekeraar en de tussenpersoon gemiddeld 40 procent van jouw geld niet beleggen. Bij verstrekking van de polissen is nooit verteld dat dit geld wordt ingehouden onder de noemer ‘kosten’. En zo verdween het geld in de zakken van de verzekeraar en tussenpersoon.
Nog veel rechtszaken
De uitspraak van de hoogste rechter na jaren procederen gaat over Nationale Nederlanden, die met 700.000 beleggingspolissen één van de grootste verzekeraars is die woekerpolissen heeft verstrekt. Consumentenclaim, die ook namens de Consumentenbond en Vereniging Woekerpolis alle claims tegen de verzekeraars verzameld en ondersteund, heeft nog veel meer woekerpolis rechtszaken lopen.
Ook Aegon/ASR haalt bakzeil bij het Hof
Het Hof in Den Haag heeft ook geoordeeld dat Aegon/ASR de klanten onvoldoende heeft geïnformeerd over de kosten. Er is daarom volgens het Hof geen ‘wilsovereenkomst’ bereikt met de klant over inhouding van kosten door verzekeraar en tussenpersoon. De uitspraak gaat over de beleggingspolis Aegon Fundplan.
Aegon is onlangs overgenomen door verzekeraar ASR. Naar schatting is ASR nu met 2,4 miljoen beleggingspolissen de grootste woekerpolisverzekeraar. Radar volgde ook de zaak rondom de woekerpolissen van Aegon/ASR jarenlang op de voet.
Reactie Woekerpolis.nl: recht op compensatie?
Ab Flipse, voorzitter van de Vereniging Woekerpolis.nl: ”Dit is een geweldige uitspraak voor onze leden en vormt de doorbraak waar we al jaren op wachten. Het is duidelijk dat Nationale-Nederlanden klanten had moeten waarschuwen voor de risico’s van hun producten. En met name voor de hoge kosten die op dit soort producten werden ingehouden. Gedupeerden hebben nu eindelijk zicht op de compensatie waar ze recht op hebben.”