Wat is een woekerpolis eigenlijk en wat moet je hiermee doen, mocht je er een hebben?

woekerpolis site.jpg

Heb je het over verzekeringen, dan gaat het tegenwoordig al snel over woekerpolissen. Niet gek ook, omdat miljoenen Nederlanders hiermee te maken hebben. Maar wat is een woekerpolis eigenlijk? En hoe kom je erachter of jij hier zelf ook mee te maken hebt?

Een woekerpolis is simpel gezegd een beleggingsverzekering die te hoge kosten en een te lage opbrengst met zich meebrengt. Bij het afsluiten van deze verzekering door een consument is door de verzekeraar een bepaald eindbedrag beloofd, dat haalbaar leek, maar door het inhouden van kosten door de verzekering is dit bedrag niet behaald. 

Met dit geld werd namelijk niet belegd, maar het verdween direct in de zakken van de verzekeraar zelf of in die van tussenpersonen. Voor het afsluiten van een woekerpolis is nooit door verzekeraars aan de klant uitgelegd dat er zoveel geld werd ingehouden, waardoor de verzekerden niet wisten dat zij zoveel geld misliepen.

Radar-tijdlijn woekerpolis

Zo kom je erachter of jij een woekerpolis hebt

Update

Oproep: Meld je bij Wakkerpolis of Nationale-Nederlanden voor een schadevergoeding!

Nationale-Nederlanden is op zoek naar minstens 20.000 - 30.000 polishouders die in de periode 1990 tot en met 1992 een polis hebben afgesloten. Deze polishouders kunnen namelijk een schadevergoeding terugkrijgen van enkele duizenden euro's.

Ben jij een van deze mensen? Aangezien Nationale-Nederlanden moeite heeft met het lokaliseren van de juiste polishouders, is het zaak om je zelf te melden voor een schadevergoeding. 'Betreffende klanten kunnen zich melden bij Wakkerpolis of desgewenst bij NN zelf', aldus Wakkerpolis.

Radar laat al in november 2006 zien dat gemiddeld 40% van het geld van maar liefst 6 miljoen mensen door vrijwel alle verzekeraars wordt ingehouden. Nu, in 2022, doet de Hoge Raad uitspraak in een zaak tegen Nationale Nederlanden. Wat betekent dit voor iedereen die tussen circa 1990 en 2008 een beleggingsverzekering heeft afgesloten?

Klinkt deze verzekering ook jou bekend in de oren? Dan heb je zeer waarschijnlijk een woekerpolis, maar om dat zeker te weten kun je dat ook hier op de site van Consumentenclaim checken. Bijna alle verzekeraars deden hieraan mee, dus het maakt niet echt uit waar je destijds de verzekering hebt afgesloten.

Dit kun je doen met je woekerpolis

Hoewel er al verschillende rechtszaken lopen en de woekerpolissen in de schijnwerpers staan, is het ook van belang om zelf actie te ondernemen. De compensatie voor gedupeerden van de woekerpolis wordt namelijk berekend op grond van de collectieve compensatieregeling. Deze compensatie is te laag en om deze te verhogen, zul je zelf extra compensatie moeten aanvragen. Zo doe je dat: 

1. Sluit je aan bij claimgroepen en eis zelf schadevergoeding
Sinds het begin van de woekerpolisaffaire zijn er verschillende claimgroepen ontstaan waar de gedupeerden zich verzamelen. Zo is er de Consumentenbond Claimservice, waar je kunt aangeven dat je in aanmerking wilt komen voor compensatie. 

Daarnaast kun je zelf nog extra schadevergoeding eisen via het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) of bij een andere groep aansluiten zoals die van de Wakkerpolis

2. Stap van je polis af
Ben je ondertussen nog steeds aangesloten bij deze verzekering? Dan is het zaak om hier snel van los te komen. Om erachter te komen wat voor jou de beste manier is om hier vanaf te stappen, kun je het stappenplan van PolisRepair volgen.

Organisaties die zich bundelen om de juridische strijd te winnen

De tijdlijn van de woekerpolis

Om nog beter te begrijpen wat een woekerpolis is, is het beter om de gehele tijdlijn van deze verzekering te bekijken. Eerder al stelde Radar een overzicht op van 25 jaar woekerpolisaffaire.