'Nederlander heeft weinig vertrouwen in banken'

vertrouwen-banken-1-11-2019.jpg

Bijna de helft van de Nederlanders vindt banken over het algemeen niet betrouwbaar. De meeste mensen hebben zelfs niet het gevoel dat banken betrouwbaarder zijn geworden sinds het vertrouwen in financiële instellingen een behoorlijke deuk kreeg door de crisis. Dat constateert de stichting Tuchtrecht Banken op basis van onderzoek onder bijna 2000 mensen.

Van de ondervraagden vond 49 procent de banken onbetrouwbaar, 70 procent is het afgelopen decennium negatiever gaan denken over de sector en 57 procent merkt wat betreft betrouwbaarheid geen verbetering. Bijna de helft stelde daarnaast niet eens te merken dat banken hun werkwijze hebben aangepast sinds de crisis. Een meerderheid vindt ook dat banken niet betrouwbaarder zijn geworden in de afgelopen twee jaar.

Verwachtingspatroon

Volgens de stichting heeft de afname deels te maken met het verwachtingspatroon. Van de mensen die geen uitgesproken verwachtingen hadden van banken, is 56 procent negatiever gaan denken. Van de respondenten die sowieso lage verwachtingen hadden van banken, is 85 procent negatiever gaan denken over banken vanwege de crisis.

Medewerkers

Tegelijkertijd zijn de ondervraagden juist redelijk positief over bankmedewerkers. Zo vindt bijna de helft van de respondenten hen betrouwbaar en deskundig. Het algemene beeld is dat er goed wordt geluisterd, de gevolgen van keuzes goed in kaart worden gebracht en de mogelijkheden helder geschetst. Ook zijn de adviezen vaak goed afgestemd op de persoonlijke situatie van de klant, constateert de stichting.

Vertrouwensherstel

Het tuchtrecht en de genoemde stichting zijn enkele jaren terug in het leven geroepen om het vertrouwen in de financiële sector te herstellen. Ook werd toen de bankierseed ingevoerd. Tienduizenden bankmedewerkers hebben de eed afgelegd, waarmee ze beloven integer en zorgvuldig te werken. Wie zich daar niet aan houdt, kan daarvoor bestraft worden door de stichting.

Bron: ANP