'Negatieve berichtgeving oorzaak dalende omzet loterij'

loterij_800x628.jpg

De Staatsloterij heeft vorig jaar voor bijna 35 miljoen euro minder loten verkocht. Daardoor daalde de omzet ten opzichte van 2013 met 4,5 procent naar 737,8 miljoen euro. Dat blijkt uit het vrijdag gepubliceerde jaarverslag.

De deelnemers aan de Staatsloterij en Miljoenenspel wonnen gezamenlijk netto 447 miljoen euro. In 2013 werd netto in totaal nog 466,3 miljoen euro aan prijzengeld uitgekeerd.

Miljonair

In 2014 werden 28 spelers (multi)miljonair door hun deelname. De grootste winnaar was een abonneespeler uit de provincie Utrecht. Die won tijdens de Oudejaarstrekking op 31 december 30 miljoen euro netto. In totaal wonnen 250 spelers een bedrag tussen de 100.000 en 1 miljoen euro.

Negatieve berichtgeving oorzaak

Volgens directeur Frans van Steenis werden de resultaten in de tweede helft van 2014 gedrukt 'door negatieve berichtgeving in de media', waardoor de Staatsloterij reputatieschade opliep.

Manipuleren

Hij doelt daarbij onder meer op beweringen dat de Staatsloterijtrekking te manipuleren zou zijn. De organisatie schakelde een extern bureau in dat na onderzoek vaststelde dat de loterijsystemen betrouwbaar zijn.

Loterijverlies

In een langslepende zaak van de stichting Loterijverlies tegen de Staatsloterij oordeelde de Hoge Raad in januari van dit jaar, dat de Staatsloterij zich in de periode 2000 tot 2008 schuldig heeft gemaakt aan misleiding. De loterij deed volgens het hoogste rechtscollege onder meer misleidende mededelingen over winkansen, het aantal gewonnen prijzen en de hoogte daarvan.

Niet-verkochte loten in trekking

In 2007 laat Radar al zien dat de Staatsloterij niet echt doet wat wordt beloofd. Er werd niet gemeld dat ook niet-verkochte loten aan de trekking meededen: achter veel van de winnende nummers, gaat dus helemaal geen winnaar schuil.

De Staatsloterij heeft na deze uitzending de trekking aangepast. In 2008 laat Stichting Loterijverlies van zich horen. De Stichting gaat procederen tegen de Staatsloterij, om mensen hun geld terug te laten krijgen. Het inschrijfgeld is dan 25 euro.

Zeven jaar later, doet de Hoge Raad definitieve uitspraak: de reclame van de Staatsloterij is misleidend geweest. De Stichting Loterijverlies zegt: Wie automatisch heeft meegespeeld, kan de inleg terugeisen.Veel vragen komen vervolgens bij Radar binnen: wat kan je binnenhalen, als je je inschrijft bij Stichting Loterijverlies?

Bron: ANP / Radar