Negatieve rente voor kleine spaarders? Minister Hoekstra belooft bescherming als banken de ondergrens verlagen

hoekstra_nieuws_20210612.png

Mensen met minder dan 100.000 euro aan spaargeld krijgen een zekere mate aan zekerheid en bescherming doordat minister Wopke Hoekstra heeft beloofd in te grijpen als kleine spaarders straks niet meer om een negatieve rente heen zouden kunnen. Minister Wopke Hoekstra (Financiën) heeft de Tweede Kamer namelijk toegezegd in actie te komen als meerdere grote banken de ondergrens voor spaargeld waar negatieve rente over wordt betaald nog verder verlagen.

Hoekstra noemde het donderdag 'logisch om vast te houden aan het anker van de depositogarantiegrens', oftewel 100.000 euro. Dat meldt De Telegraaf. Tot dat bedrag moeten spaarders wat hem betreft hun geld op een bank kunnen zetten zonder ervoor te moeten betalen.

Daarmee is echter niet gezegd dat alle banken zich aan deze ondergrens dienen te houden. Hoekstra: 'Zeker banken met een meer ideële instelling bieden soms andere arrangementen aan. Dat is niet per definitie reden om op de nucleaire knop te drukken'.

Om die reden laat Hoekstra de mogelijkheid open dat sommige banken met negatieve spaarrente zouden komen voor tegoeden onder de grens van 100.000 euro.

Meerdere grote banken verlagen ondergrens per 1 juli 2021 naar 100.000 euro

'Banken zitten naar elkaar te loeren', constateert Hoekstra. 'Als de één de grens naar beneden doet, doet de ander dat ook.' Niet al te lang geleden was het gebruikelijk dat particulieren pas vanaf 1 miljoen euro spaartegoed rente moesten betalen aan de bank, maar daar is de laatste tijd verandering in gekomen. 

Zo verlagen de Rabobank, ING, SNS Bank, ASN Bank, RegioBank en Knab de grens voor negatieve rente per 1 juli 2021 al naar 100.000 euro. Die grens lag bij de meeste banken op 250.000 euro. Ook ABN AMRO verlaagt per 1 juli de grens voor negatieve rente. Daar gaat de grens van 500.000 euro naar 150.000 euro.

Hoekstra: 'Verbod onwenselijk, maar niet uit te sluiten'

Pas zodra meerdere grote banken voor 'het gros van de spaarders' overgaan op een negatieve rente onder de 100.000 euro, belooft Hoekstra in te grijpen. Als gesprekken met banken geen uitkomst bieden, sluit Hoekstra niet uit dat er dan toch een verbod moet komen, al vindt hij dat zelf onwenselijk.

Meerdere banken hebben echter aangegeven dat ze niet kunnen blijven uitsluiten dat ook spaarders met minder dan 100.000 euro op een zeker moment toch rente moeten betalen. Verscheidene partijen in de Tweede Kamer zien een verbod op negatieve spaarrente voor spaartegoeden onder de 100.000 euro nu al als de beste oplossing.

Nederlandse Vereniging van Banken: 'Banken bepalen zelf hun rentepercentages'

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) stelt naar aanleiding van de woorden van Hoekstra dat banken zelf hun rentepercentages bepalen. 'De minister lijkt het onwenselijk te vinden als kleine spaarders met negatieve rente geconfronteerd zouden worden. Hij wil dat op dit moment niet wettelijk afdwingen, zoals sommige fracties in de Tweede Kamer.' 

Volgens een woordvoerder begrijpen banken de zorgen over de gevolgen van de lage rente-omgeving. Maar hij legt ook uit wat de lage rentes voor banken betekenen. Zij moeten moeten betalen voor de overtollige tegoeden die zij aanhouden bij de Europese Centrale Bank (ECB).

Daarbij hebben de banken er vorig jaar veel spaargeld van particulieren bijgekregen, die hun geld tijdens de coronalockdowns massaal op de bank zetten en niet spendeerden aan bijvoorbeeld een vakantie.

Bron: ANP / De Telegraaf