Nóg verder in de knel door commerciële schuldhulp: ‘Blijf ervan weg’
Duizenden euro’s betalen aan schuldhulp. Het klinkt vreemd, maar voor sommige mensen is het de onverwachte realiteit. Commerciële schuldhulpaanbieders kunnen onduidelijk zijn over kosten en over hulp die ze bieden, waarschuwt de Autoriteit Consument & Markt. Dat terwijl je bij de gemeente gratis schuldhulp kunt krijgen.
Gratis schuldhulp bij de gemeente
Elke gemeente biedt namelijk een gratis schuldhulptraject aan. Iedereen kan zich daarvoor inschrijven. Dat betekent alleen niet dat iedereen die schuldhulp ook krijgt. Mensen die illegaal in Nederland verblijven, zich niet houden aan eerder gemaakte afspraken, zich ernstig misdragen (hebben) tegen medewerkers van de gemeente of fraude hebben gepleegd, kunnen geweigerd worden.
Waarom dan toch betalen?
Veel mensen vallen niet in een van deze groepen en kunnen dus gratis schuldhulpverlening krijgen. Sommige mensen die gratis hulp kunnen krijgen, kiezen toch voor een commerciële partij, omdat zo’n partij bijvoorbeeld meteen hulp belooft. Ook wordt er gerept over een makkelijke aanmelding. Bij sommige gemeenten zijn lange wachtlijsten voor schuldhulp.
‘Consumenten worden pas laat op de hoogte gesteld van kosten’
Waar commerciële partijen te koop lopen met de voordelen, blijken ze andere relevante informatie juist achter te houden. De ACM merkt op dat er veel onduidelijkheid heerst. “Consumenten worden vaak pas laat op de hoogte gesteld van de kosten en de lengte van een proces. Dat soort informatie moet juist heel duidelijk zijn, want daar heeft een consument recht op”, zegt een woordvoerder van de ACM tegen Radar.
Waarom die partijen consumenten daar niet helder over informeren? “Commerciële schuldhulpaanbieders zeggen niet op de hoogte te zijn van die rechten voor consumenten. Of dat echt klopt, weten we niet. Voor ons is het belangrijk dat ze zich nu wel aan de regels gaan houden.”
‘Blijf weg van commerciële partijen’
Je kunt het best wegblijven bij commerciële partijen, zegt Auke Schouwstra, woordvoerder van de NVVK, de branchevereniging voor schuldhulpverlening, tegen Radar. “Bij je gemeente kun je gratis hulp krijgen en zelfs als je daar niet voor in aanmerking komt, zijn er vrijwilligersorganisaties die je gratis verder helpen.” Hij doelt daarmee onder andere op de Alliantie Vrijwillige Schuldhulp en Schuldhulpmaatje.
Schouwstra benadrukt dat schuldhulp niet voor niets gratis wordt aangeboden. “Wanneer je schulden hebt, behoor je tot een kwetsbare groep.” Het risico van extra kosten maken, terwijl je al in de schulden zit, is dat je van de regen in de drup belandt. “Ik zou dan ook zeggen: blijf sowieso weg van een commerciële schuldhulpaanbieder.
Bronnen: ACM, Auke Schouwstra, Kassa, ANP